Takiego sera nigdy nie jadłam choć dla wielu osób to smak z dzieciństwa... Jest wyborny, delikatny - pyszny. Idealny na śniadanko czy też kolację - zamierzam go zrobić jeszcze nieraz i poeksperymentować z dodatkami :-) Polecam
Kolejny post z serii dary przydomowego ogródka, choć tym razem to owoc pracy ogrodniczej moich rodziców, czyli cukinia. Gdy tylko przychodzi sezon cukiniowy włącza mi się tzw. kombinator, staram się wymyślić coś ciekawego z wykorzystaniem tego warzywa.
Dziś mam dla Was jeden ze swoich pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim. Jest mięso … kukurydza … ryż i ostry sos , który sprawia , że danie nie tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące!
Mam słabość do faszerowania. Faszerowałam już bakłażany, cukinie, ciasto francuskie i tortille. Lepiłam pierogi, zwijałam spring-rollsy, nadziewałam naleśniki. Jak to się więc stało, że dopiero teraz przeżyłam pierwszą przygodę z faszerowaniem papryki?
Jeszcze nie greckie, ale inspirowane trochę ze względu na bakłażana, którego uwielbiam. Zrobione jeszcze przed wyjazdem na urlop, z wykorzystaniem fasolki szparagowej.
Cukinia w cieście to u nas hit sezonu zdecydowany i to od kilku lat. Najpierw było Mamo tylko nie cukinia w cieście, a teraz a kiedy będzie … i tak to jest z dziećmi :)
Klasyczne połączenie smaków, do tego makaron, jajka i wyszła frittata inna niż wszystkie. Mam tak, że jeśli do potrawy dodam szpinak, to po prostu nie może mi nie smakować.
Wiecie, z czego zrobić najlepsze leczo? Wydawało by się, że z kabaczka, otóż nie. Najlepsze leczo robi się z zielonych ogórków. Przepis mojemu szwagrowi Andrzejowi podała jego kuzynka mieszkająca na Węgrzech.
Na szybką przekąskę polecam dziś ślimaczki z ciasta francuskiego. Szybkie i pożywne smakują same albo jako dodatek do zup kremowych lub nawet do czystego barszczyku. Takie ślimaczki ładnie się prezentują więc polecam je również na imprezy okolicznościowe typu imieniny, urodziny, święta.
Bardzo smaczne paszteciki, które w świetny sposób pozwalają wykorzystać mięso z rosołu. Są doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu :) Ich dodatkową zaletą jest to, że po upieczeniu można je bez problemu mrozić, a przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika na około 15 minut.