Świetny pomysł na przystawkę lub doskonała propozycja na imprezę... Przygotowanie zajmuje parę minut a do tarteletek dodać można absolutnie wszystko... Proponuję zacząć od szynki parmeńskiej i sera camembert...
Szparagi pieczone w piekarniku to najlepsza forma zjedzenia szparagów wg naszej rodziny. Pomysł zaczerpnięty jest z książki ” Pod słońcem Toskanii” Frances Mayes.
Lubicie pasty z wędzonych ryb? Ja uwielbiam makrelę zarówno smażoną, pieczoną jak i w wersji wędzonej. Często nie jestem w stanie zrobić z niej zaplanowanej pasty bo ciągle ktoś podjada oczyszczone z ości kawałki.
Szparagi są niezwykle zdrowym, lekkim warzywem, więc naprawdę warto się skusić i przygotować je w domu. Ja proponuję dzisiaj Wam delikatne szparagi zapieczone pod roquefortem i orzechowo-parmezanową kołderką.
Ostatnio na targu kusiła mnie młoda marchewka, kupiłam i zastanawiałam się co z nią zrobić ( szkoda jej na surówkę ) . Jakiś czas temu na jakimś blogu widziałam taką marchewkę pieczoną .. i tak też postąpiłam z moją. I wchodzi na stałe do naszego wiosenno – letniego menu.
Takiego sera nigdy nie jadłam choć dla wielu osób to smak z dzieciństwa... Jest wyborny, delikatny - pyszny. Idealny na śniadanko czy też kolację - zamierzam go zrobić jeszcze nieraz i poeksperymentować z dodatkami :-) Polecam
Kolejny post z serii dary przydomowego ogródka, choć tym razem to owoc pracy ogrodniczej moich rodziców, czyli cukinia. Gdy tylko przychodzi sezon cukiniowy włącza mi się tzw. kombinator, staram się wymyślić coś ciekawego z wykorzystaniem tego warzywa.
Dziś mam dla Was jeden ze swoich pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim. Jest mięso … kukurydza … ryż i ostry sos , który sprawia , że danie nie tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące!