Jakiś czas temu przedstawiałam drożdżową pastę do chleba, która już na stałe zagościła w naszej kuchni (wiem, że u niektórych z Was również). Dzisiaj kolejna pasta z dodatkiem drożdży, tym razem w połączeniu z ciecierzycą. Pyszna i zdrowa - polecam.
Kilka dni temu pokazałam Wam pastę do chleba z ciecierzycy i drożdży. Dzisiaj kolejna z wykorzystaniem ciecierzycy, tym razem z dodatkiem suszonych pomidorów. Pyszna...
Kolejna odsłona faszerowanych jajek. Tym razem na zielono, z ziołami, kaparami i musztardą Dijon dla ostrości. Doskonałe nie tylko na śniadanie wielkanocne. Po prostu pycha!
Według tego co powiadają najstarsi górale, im więcej potraw z jaj na stole w Wielkanoc, tym więcej pomyślności zaznamy w życiu, więc spokojnie możecie przygotować od razu podwójną porcję z tego przepisu. Jajka faszerowane to tego dnia pozycja absolutnie obowiązkowa, która pojawia się na każdym polskim stole, od morza do Tatr oraz wszędzie tam, gdzie dotarli polscy emigranci.
Świetny pomysł na przystawkę lub doskonała propozycja na imprezę... Przygotowanie zajmuje parę minut a do tarteletek dodać można absolutnie wszystko... Proponuję zacząć od szynki parmeńskiej i sera camembert...
Szparagi pieczone w piekarniku to najlepsza forma zjedzenia szparagów wg naszej rodziny. Pomysł zaczerpnięty jest z książki ” Pod słońcem Toskanii” Frances Mayes.
Lubicie pasty z wędzonych ryb? Ja uwielbiam makrelę zarówno smażoną, pieczoną jak i w wersji wędzonej. Często nie jestem w stanie zrobić z niej zaplanowanej pasty bo ciągle ktoś podjada oczyszczone z ości kawałki.
Szparagi są niezwykle zdrowym, lekkim warzywem, więc naprawdę warto się skusić i przygotować je w domu. Ja proponuję dzisiaj Wam delikatne szparagi zapieczone pod roquefortem i orzechowo-parmezanową kołderką.
Ostatnio na targu kusiła mnie młoda marchewka, kupiłam i zastanawiałam się co z nią zrobić ( szkoda jej na surówkę ) . Jakiś czas temu na jakimś blogu widziałam taką marchewkę pieczoną .. i tak też postąpiłam z moją. I wchodzi na stałe do naszego wiosenno – letniego menu.