Cukinia faszerowana ryżem, mięsem i warzywami – po meksykańsku

Cukinia faszerowana ryżem, mięsem i warzywami – po meksykańsku
  • SKŁADNIKI:
  • ( 4 porcje )
  • - cukinia - 2 szt
  • - mięso mielone - 400 g
  • - jajko - 1 szt
  • - ryż - 100 g
  • - papryka czerwona - 1 szt
  • - kukurydza - 100 g
  • - cebula - 1 szt
  • - koncentrat pomidorowy - 50 g
  • - czosnek - 1 ząbek
  • - ser cheddar - 100 g
  • - sól , pieprz , chili

 

Lubicie cukinię?

Najczęściej przyrządzamy z niej RACUSZKI , kotleciki albo właśnie faszerujemy.

Dziś mam dla Was jeden ze swoich pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim.

Jest mięso … kukurydza … ryż i ostry sos , który sprawia , że danie nie tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące!

Spróbujecie?

Zdjęcie - Cukinia faszerowana ryżem , mięsem i warzywami – po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 

Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).

Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju.

Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.

Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie mieszamy , a następnie faszerujemy wydrążone cukinie.

Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego
( podlewamy bulionem )

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.

Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia.

* Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową.

Podajemy gorące!

Zdjęcie - Cukinia faszerowana ryżem , mięsem i warzywami – po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów