Cukinia faszerowana ryżem, mięsem i warzywami – po meksykańsku
- SKŁADNIKI:
- ( 4 porcje )
- - cukinia - 2 szt
- - mięso mielone - 400 g
- - jajko - 1 szt
- - ryż - 100 g
- - papryka czerwona - 1 szt
- - kukurydza - 100 g
- - cebula - 1 szt
- - koncentrat pomidorowy - 50 g
- - czosnek - 1 ząbek
- - ser cheddar - 100 g
- - sól , pieprz , chili
Lubicie cukinię?
Najczęściej przyrządzamy z niej RACUSZKI , kotleciki albo właśnie faszerujemy.
Dziś mam dla Was jeden ze swoich pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim.
Jest mięso … kukurydza … ryż i ostry sos , który sprawia , że danie nie tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące!
Spróbujecie?
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).
Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.
Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie mieszamy , a następnie faszerujemy wydrążone cukinie.
Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego
( podlewamy bulionem )
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.
Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia.
* Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową.
Podajemy gorące!