Kukurydza na ostro
Słodko-pikantna kukurydza z nutą indyjskich przypraw to fajny dodatek do mięsnych potraw i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych warzyw na ciepło. Ja podałam ją jako dodatek do indyjskich kebabów wołowych (przepis pojawi się jutro). Jeśli lubicie kukurydzę – warto spróbować :)
KUKURYDZA NA OSTRO
(2-3 porcje)
1 puszka kukurydzy,
1 średnia cebula,
1 ząbek czosnku,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
½ łyżeczki mielonej kolendry,
szczypta soli,
świeże zielone chili (ilość wg uznania, ja dałam ½ sztuki),
1-2 łyżki masła, szczypta chili w płatkach,
½ łyżeczki soku z cytryny,
świeże listki kolendry
Posiekaną cebulę, czosnek kumin, ziarna kolendry, sól i zieloną chili utłuc w moździeżu lub rozdrobnić blenderem.
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę z przyprawami i smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać płatki chili i wymieszać. Kukurydzę osączyć i dodać do cebuli. Smażyć jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny i posiekane listki kolendry.
Podawać na gorąco jako dodatek do potraw.
(przepis z książki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska")