Cukinia w cieście – hit sezonu 2013
Cukinia w cieście to u nas hit sezonu zdecydowany i to od kilku lat. Najpierw było Mamo tylko nie cukinia w cieście, a teraz a kiedy będzie … i tak to jest z dziećmi :)
Cukinia w cieście
- 2 cukinie ( nieduże )
- 2 jajka
- ok. szklanki mąki
- 0,5 szklanki wody lub mleka
- 1/2 łyżeczki do pieczenia
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cukinie opłukać pod zimną wodą, wysuszyć papierem ręcznikowym i pokroić na plasterki maks. grubości 1 cm. Do miseczki wbić jajka, dodać mąkę, wodę lub mleko i wymieszać jeśli ciasto jest za gęsto ( powinno być takie jak ciasto na naleśniki ) doprawić pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać olej i moczyć plasterki cukinii i przekładać ( najwygodniej łyżką ) na patelnię i smażyć na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, odsączyć nadmiar oleju i podawać gorące. Smacznego !