Cukinia w cieście – hit sezonu 2013

Cukinia w cieście – hit sezonu 2013

Cukinia w cieście to u nas hit sezonu zdecydowany i to od kilku lat. Najpierw było Mamo tylko nie cukinia w cieście, a teraz a kiedy będzie … i tak to jest z dziećmi :)

Zdjęcie - Cukinia w cieście – hit sezonu 2013 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cukinia w cieście

  • 2 cukinie ( nieduże )
  • 2 jajka
  • ok. szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wody lub mleka
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Cukinie opłukać pod zimną wodą, wysuszyć papierem ręcznikowym i pokroić na plasterki maks. grubości 1 cm. Do miseczki wbić jajka, dodać mąkę, wodę lub mleko i wymieszać jeśli ciasto jest za gęsto ( powinno być takie jak ciasto na naleśniki ) doprawić pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać olej i moczyć plasterki cukinii i przekładać ( najwygodniej łyżką ) na patelnię i smażyć na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, odsączyć nadmiar oleju i podawać gorące. Smacznego !

Kategorie przepisów