Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Bardzo smaczne paszteciki, które w świetny sposób pozwalają wykorzystać mięso z rosołu. Są doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu :)
Ich dodatkową zaletą jest to, że po upieczeniu można je bez problemu mrozić, a przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika na około 15 minut.

Zdjęcie - Paszteciki z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASZTECIKI Z MIĘSEM
ciasto:
4 szklanki maki,
1 opakowanie drożdży instant,
250g masła lub margaryny,
250g kwaśnej śmietany 18%,
3 żółtka,
1 łyżeczka cukru,
spora szczypta soli

farsz:
ok. 400g mięsa z rosołu,
ok. 500g mielonej wieprzowiny,
2 białka,
1 duża cebula,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz,
słodka i ostra papryka w proszku,
majeranek,
odrobina gałki muszkatołowej

dodatkowo:
1 roztrzepane białko do posmarowania,
do posypania: sezam, mak, kminek lub czarnuszka


Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mielone mięso i smażyć, aż mięso zrobi się brązowe. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Mięso z rosołu zmielić w maszynce i dodać do posmażonego mielonego. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką w proszku i odrobiną gałki. Dodać 2 białka jaj. Całość dokładnie połączyć.
Masło lub margarynę posiekać na stolnicy wraz z mąką. Dodać sól, cukier, śmietanę, żółtka i drożdże. Wyrobić miękkie ciasto. Ciasto podzielić na kilka porcji. Każdą porcję rozwałkować na pasek o szerokości 15 cm i grubości 0,5 cm. Farsz ułożyć wzdłuż i zwinąć rulon, układając „szwem” do dołu. Posmarować białkiem. Za pomocą ostrego noża pokroić na ukośne paszteciki. Posypać je sezamem, makiem lub czym jeszcze chcemy ;)
Paszteciki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 160-170 stopniach przez 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.


(na podstawie przepisu z tej strony)

Kategorie przepisów