Ja dziś mam dla Was swoją ulubioną wersję hummusu – z prażonym sezamem i rozmarynem.
Niesamowicie aromatyczna i łatwa do zrobienia.
Idealna jako przekąska na imprezę!
Polecam – ten hummus jest idealny!
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Gorczycę i suszony tymianek prażymy na suchej patelni, po czym zalewamy ok. 100 ml oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Dodajemy cebulę, czosnek, ocet i miód. Podgrzewamy całość. Następnie dodajemy upieczonego bakłażana oraz cukinię i dolewamy resztę oleju Kujawskiego z ziołami...
Czas na dodatki, dziś klasyk - hummus czyli pasta z ciecierzycy i (jako pewna nowość) - wspaniały sos z sera feta ubitego na lekki krem z dodatkiem jogurtu greckiego. Istna poezja!
W tym roku czosnku niedźwiedziego mam dużo. Nawet bardzo. Poza przetworami (posiekany, wymieszany z oliwą, zakiszone całe liście, całe liście zalane olejem) staram się dodawać go wszędzie gdzie to możliwe.