Pieczone placuszki z kalafiora z sosem czosnkowym

Pieczone placuszki z kalafiora z sosem czosnkowym
Zdjęcie - Pieczone placuszki z kalafiora z sosem czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



































Latem staram się cieszyć każdym pięknym dniem. Nawet jeśli o godzinie 20 na termometrze nadal utrzymuje się temperatura 30 stopni i cały dzień czuję się jakbym była w saunie. Wiem, że zimą mogłabym za tym tęsknić, więc nie narzekam. Muszę to jednak napisać, w końcu to blog kulinarny - w taki upał trudno myśleć o jedzeniu! W godzinach obiadowych zjadłam dziś..lody :) Myślę jednak, że na diecie lodowo-lemoniadowej długo bym nie wytrzymała, dlatego postanowiłam przygotować chociaż lekką kolację.
Wybór padł na coś z kalafiora, w końcu mamy na niego sezon :) Jakiś czas temu znajoma wysłała nam link do przepisu na nietypową pizzę. Jej niepowtarzalność polega na tym, że jest bezglutenowa, a głównym składnikiem ciasta jest kalafior. Okazuje się, że starty świeży kalafior w połączeniu z jajkiem i serem może stworzyć przepyszny, zdrowy i chrupiący spód do pizzy. Uwielbiam wszystko co kalafiorowe (polecam kopytka!), więc prędzej, czy później musiałam wypróbować ten patent. Nie byłabym sobą bez udziwnień i modyfikacji. Zainspirowana bezglutenową pizzą postanowiłam spróbować zrobić pieczone kalafiorowe placuszki. Do masy dodałam jeszcze mąkę orzechową, aby związać bardziej masę na placuszki i podbić walory smakowe. Jeśli spodobał Wam się przepis, ale nie chcecie korzystać z mąki orzechowej, możecie śmiało wykorzystać pszenną lub inną bezglutenową np. kukurydzianą, czy ryżową. Do kalafiora wspaniale pasuje czosnek, dlatego dodatkiem do chrupiących placuszków jest lekki sos czosnkowy na bazie mleka kokosowego :)

Zdjęcie - Pieczone placuszki z kalafiora z sosem czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczone placuszki z kalafiora z sosem czosnkowym (bezglutenowe)/6 szt.
  • 400 g kalafiora
  • 60 g mozzarelli
  • 2 jajka
  • 50 g mąki orzechowej (lub innej np. pszennej lub bezglutenowej np. kukurydzianej, z ciecierzycy)
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • Sos czosnkowy z mlekiem kokosowym:
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
  1. Placuszki: Kalafiora myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na tarce ścieramy również odsączoną z zalewy mozzarellę.
  2. Do suchych składników dodajemy rozbełtane dwa jajka, całość mieszamy.
  3. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz mąkę, jeszcze raz mieszamy składniki.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Bierzemy foremkę bez dna o średnicy ok. 9 cm i wypełniamy ją przygotowaną masą. Czynność powtarzamy przygotowując w ten sposób 6 placuszków.
  5. Placuszki pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu, razem z sosem czosnkowym.
  6. Sos: W miseczce mieszamy trzepaczką majonez z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Sos przyprawiamy posiekanym drobno czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem.
Tosia

Kategorie przepisów