Leczo z zielonych ogórków - najlepsze

Leczo z zielonych ogórków - najlepsze



Wiecie, z czego zrobić najlepsze leczo? Wydawało by się, że z kabaczka, otóż nie. Najlepsze leczo robi się z zielonych ogórków. Przepis mojemu szwagrowi Andrzejowi podała jego kuzynka mieszkająca na Węgrzech. Sekret dobrze przyrządzonego leczo polega na tym, że nie dodajemy ani kropli wody. Zapisałam dokładnie krok po kroku jak to robi Andrzej i podaję dalej ;-)

Zdjęcie - Leczo z zielonych ogórków - najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: 2 długie ogórki, 3 cebule, 4 pomidory, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, 3 papryki różnokolorowe, po jednej z każdego koloru, czyli czerwona, żółta i zielona, 30 dag pokrojonej kiełbasy, 1 kostka rosołowa, Sos sojowy, Sól, Odrobinę papryki w proszku, ½ łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, Olej.

Sposób wykonania: W garnku dusimy pokrojoną cebulę na oleju, gdy cebula będzie w miarę miękka, dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i dalej dusimy. Gdy w garnku zrobi się w sucho dodajemy mokre warzywa: Pokrojone pomidory i obrane i pokrojone w kostkę ogórki. Doprawiamy przyprawami: dodajemy kostkę rosołową, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i sos sojowy. Wszystko dusimy do momentu aż warzywa będą w miarę miękkie. Gdy warzywa będą się podduszały, na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem a następnie wrzucić do gorących warzyw i wszystko jeszcze chwilę poddusić. Podawać gorące. Smacznego :-)

Kategorie przepisów