Domowy ser smażony

Domowy ser smażony

Zdjęcie - Domowy ser smażony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takiego sera nigdy nie jadłam choć dla wielu osób to smak z dzieciństwa... Jest wyborny, delikatny - pyszny. Idealny na śniadanko czy też kolację - zamierzam go zrobić jeszcze nieraz i poeksperymentować z dodatkami :-) Polecam

oryginał
  • 1 kg twarogu wiejskiego lub takiego który sami zrobicie 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 100 g masła 
  • 2 żółtka 
  • kminek (u mnie czarny sezam)

Ser rozkruszyć do miseczki posypać solą i sodą - przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 dni. Po tym czasie ser powinien się lekko zacząć topić i mieć zapach  lekko śmierdzący :-) . 

W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy rozkruszony ser i smażymy na małym ogniu - aż ser się roztopi, wtedy dodajemy sól i czarny sezam. Na chwilę garnuszek zdejmuję z ognia dodaj żółtka i szybko mieszam - ponownie wstawiam na gaz - cały czas mieszając. Ser zacznie mieć coraz bardziej zwartą konsystencję - wtedy przekładamy do słoiczków i postawiamy do wystudzenia.

Smacznego

Zdjęcie - Domowy ser smażony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowy ser smażony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów