Domowy ser smażony
Takiego sera nigdy nie jadłam choć dla wielu osób to smak z dzieciństwa... Jest wyborny, delikatny - pyszny. Idealny na śniadanko czy też kolację - zamierzam go zrobić jeszcze nieraz i poeksperymentować z dodatkami :-) Polecam
oryginał- 1 kg twarogu wiejskiego lub takiego który sami zrobicie
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 100 g masła
- 2 żółtka
- kminek (u mnie czarny sezam)
Ser rozkruszyć do miseczki posypać solą i sodą - przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 dni. Po tym czasie ser powinien się lekko zacząć topić i mieć zapach lekko śmierdzący :-) .
W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy rozkruszony ser i smażymy na małym ogniu - aż ser się roztopi, wtedy dodajemy sól i czarny sezam. Na chwilę garnuszek zdejmuję z ognia dodaj żółtka i szybko mieszam - ponownie wstawiam na gaz - cały czas mieszając. Ser zacznie mieć coraz bardziej zwartą konsystencję - wtedy przekładamy do słoiczków i postawiamy do wystudzenia.
Smacznego