Szpinakowa frittata z makaronem
Klasyczne połączenie smaków, do tego makaron, jajka i wyszła frittata inna niż wszystkie. Mam tak, że jeśli do potrawy dodam szpinak, to po prostu nie może mi nie smakować . Obracanie takiej frittaty to wyższa szkoła jazdy, szczególnie przy dużej patelni. W takich momentach zazdroszczę posiadaczom patelni ze zdejmowalną rączką, którą można włożyć do piekarnika :)
Składniki:
- 100 g makaronu ( u mnie penne )
- 4 jajka
- 90 g fety
- 4 kostki mrożonego szpinaku (lub świeży odpowiednik)
- 1 pomidor
- 1 sprasowany ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- bazylia suszona (1 łyżka) , papryka słodka (1 łyżeczka), chili cayenne (1/4 łyżeczki chili cayenne), szczypta oregano
- olej rzepakowy do smażenia
Makaron ugotuj al dente. Pomidora pokrój w kostkę, szpinak rozmroź. W misce rozbij jajka, dodaj szpinak, czosnek, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Dodaj pokruszoną fetę, makaron i pomidora. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz patelni z odkręcaną rączką, którą włożyć do piekarnika, wybierz mniejszą i frittatę przyrządź w dwóch porcjach. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, wlej połowę masy jajecznej. Podsmażaj kilka minut, aż jajka się zetną po bokach. Po tym czasie zdejmij z kuchenki, weź większy talerz, połóż go na patelni i obróć patelnię trzymając od spodu talerz. Następnie zsuń frittatę na patelnię. Podsmażaj kolejne kilka minut. Przed podaniem możesz posypać rukolą. Jeśli masz patelnię którą można włożyć do piekarnika po podsmażeniu od spodu, przełóż do piekarnika(180 stopni) i piecz ok. 10 minut, aż masa zetnie się z wierzchu.
Składniki:
- 100 g makaronu ( u mnie penne )
- 4 jajka
- 90 g fety
- 4 kostki mrożonego szpinaku (lub świeży odpowiednik)
- 1 pomidor
- 1 sprasowany ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- bazylia suszona (1 łyżka) , papryka słodka (1 łyżeczka), chili cayenne (1/4 łyżeczki chili cayenne), szczypta oregano
- olej rzepakowy do smażenia
Makaron ugotuj al dente. Pomidora pokrój w kostkę, szpinak rozmroź. W misce rozbij jajka, dodaj szpinak, czosnek, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Dodaj pokruszoną fetę, makaron i pomidora. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz patelni z odkręcaną rączką, którą włożyć do piekarnika, wybierz mniejszą i frittatę przyrządź w dwóch porcjach. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, wlej połowę masy jajecznej. Podsmażaj kilka minut, aż jajka się zetną po bokach. Po tym czasie zdejmij z kuchenki, weź większy talerz, połóż go na patelni i obróć patelnię trzymając od spodu talerz. Następnie zsuń frittatę na patelnię. Podsmażaj kolejne kilka minut. Przed podaniem możesz posypać rukolą. Jeśli masz patelnię którą można włożyć do piekarnika po podsmażeniu od spodu, przełóż do piekarnika(180 stopni) i piecz ok. 10 minut, aż masa zetnie się z wierzchu.