Buraczki ze śliwkami i rozmarynem
Sałatka z buraków z dodatkiem śliwek, miodu i świeżego rozmarynu. Ma bogaty i aromatyczny smak - idealnie pasuje do mięsa polecam.
- 2 kg buraków
- 1 kg śliwek
- 1/2 szklanki miodu
- 2 spore gałązki rozmarynu
- 1 łyżka soli
- 1/4 szklanki octu z białego wina
Buraki umyć i przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu aż będą prawie miękkie. Olać wodę i zostawić do wystudzenia - obrać ze skóry.
Buraczki zatrzeć na tarce jarzynowej dodać sól i odstawić. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki. wrzucić do garnka i smażyć na małym ogniu gdy będą się powoli rozpadać dodać buraki świeży rozmaryn, miód oraz ocet przesmażyć jeszcze chwilę, spróbować i ewentualnie dodać miodu lub octu - przełożyć do wcześniej wyparzonych słoiczków i za pasteryzować.
Smacznego
Wydrukuj przepis