Uwielbiam tapenadę, choć nie ma ona zbyt eleganckiego wyglądu. Ale za to jaka jest pyszna na grzaneczkach! Jej zrobienie to bułka z masłem. A smakuje lepiej niż bułka z masłem ;)
Przepis który udowadnia, że często najprostsze rzeczy są najlepsze. Danie gotowe w czasie poniżej 10 minut, genialna przystawka lub samodzielne danie. Najlepszy w tym daniu jest genialny sos który wybieramy świeżą bagietką lub kajzerką.
Jest to trochę zmodyfikowana wersja klasycznego hummusu, gdyż nigdy nie wiem co zrobić z olejem od pomidorów, więc w końcu znalazłam sposób na wykorzystanie go.
Przepis, na meksykański dip do chipsów nachos, jest u nas w rodzinie od wielu lat.Przywieziony przez rodziców z USA, gdzie był bardzo popularną przekąską ,na wszelkich "garden party" i u nas zrobił ogromną furorę. Ten dip, to gwarancja udanej imprezy, zawsze znika jako pierwszy.
Już raz przedstawiałam Wam pieczoną ciecierzycę (tutaj przepis). To świetny sposób na przygotowanie domowej pysznej i zdrowej przekąski. Dzisiaj proponuję pikantną wersję z dodatkiem sosu sojowego.
Dziś ponadczasowe dla mnie połączenie smaków - gruszka i niebieski ser, tak jak w tej sałatce. Ja użyłam gorgonzoli, ale jakiego nie dodacie, będzie dobrze. Na wierzchu kleks z ricotty, która poniewierała mi się po lodówce. Pasuje super, polecam. Całość posypana pokruszonymi pistacjami.
Pieczona ciecierzyca to zdrowy zamiennik orzeszków i innych tuczących przekąsek. Nie zawiera wiele kalorii, za to całkiem sporo białka. I do tego jest bardzo łatwa do przygotowania, a co najfajniejsze – smak tworzymy sami, dobierając ulubione przyprawy.
To bardzo proste danie do którego potrzebne będzie twarde tofu, oliwa albo olej do smażenia, sos Teriyaki , trochę sosu sojowego i czarnego, prażonego sezamu.
Jajka, którymi dzielimy się składając życzenia, nie muszą być zawsze takie same. Stąd pomysł na trójkolorowy farsz. Każdy kolor odpowiada za inny smak i każdy przygotowuje się w ciągu „sekundy”. Oczywiście dla bezpieczeństwa i zachowania tradycji część jajek możemy zostawić bez żadnych modyfikacji, aby zwolennicy tradycji przy świątecznym stole też mieli coś dla siebie.
Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać je marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs.
Cukinię kroimy na cieniutkie plastry, układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi pomidorami i kaparami, tartym parmezanem, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem, dekorujemy natką i gotowe ;) Czekamy aż smaki się przegryzą i konsumujemy.