Moussaka, sztandarowe danie kuchni greckiej. Zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa przykryte kremowym sosem beszamelowym.
Dziś podam przepis zarówno na moje ulubione i najlepsze ciasto na pierogi, które zawsze się udaje, delikatne i rozpływające się w ustach oraz starodawny farsz na ruskie pierogi, który zabierze Was do krainy dzieciństwa. Gotowi? No to zapraszam
Wypróbowałam je już w kilku przepisach i faktycznie sprawdza się idealnie, przede wszystkim w wytrawnych wypiekach. Podstawową zaletą jest fakt, że ciasta możemy użyć zaraz po wyrobieniu i to, że możemy przechowywać je w lodówce do 3 dni. Można też zagniecione ciasto zamrozić. Warto, bywa bardzo przydatne. Polecam!
Jeśli macie nadmiar agrestu polecam ten sposób na zatrzymanie jego smaku. Uwielbiam wszystkie owoce w syropie, od jagód przez wiśnie ale agrest jest najlepszy.
Pyszne ziemniaki z patelni z fasolką szparagową, podane polane olejem z podsmażonym czosnkiem i chilli doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. Ziemniaki najpierw wstępnie podgotowujemy, a następnie podsmażamy na patelni, dzięki czemu uzyskują rumianą i chrupiącą skórkę.
Jako że wybrałam udziec indyka, to do jego środka postanowiłam włożyć coś, co urozmaici wizualnie upieczone mięso, a przy okazji nie zdominuje delikatnego smaku.
Od kiedy sięgam pamięcią moi rodzice chcieli być nowocześni w kuchni i robili nam na obiad pizze To babcia Marysia dała im przepis na najlepszy spód jaki w życiu jadłam Teraz i ja sama robię z niego pizze dla swoich dzieci i często u nas gości.
Zupa lubczykowa - mega prosta do przygotowania, zdrowa i bardzo aromatyczna. Ponieważ bazą zupy są młode ziemniaki to dla mnie taka letnia zupa ziemniaczana. Pogoda nas nie rozpieszcza, chłodna i deszczowa wiosna sprawiła, że lubczyk pomimo kwitnienia nadal jest soczyście zielony.
Kwiaty należy zrywać w słoneczny dzień z rana bezpośrednio po obeschnięciu rosy. Trzeba to robić delikatnie aby nie otrząsnąć z nich pyłku. Nie należy też zrywać wszystkich kwiatów z jednego krzewu. Będziemy mogli później wrócić w to miejsce po owoce. Najlepsza pora na zrywanie kwiatów to przełom maja i czerwca.
Wiosenny torcik, z lekką pianką z truskawek i bitej śmietany. Masa jest bardzo delikatna, dzięki małej ilości żelatyny, nie rozpływa się na biszkopcie, jednocześnie nie jest za sztywna.
Krem budyniowy to wspaniałe uzupełnienie wielu deserów. Możecie przełożyć nim blaty biszkoptu, napełnić eklerki czy pączki lub podać (tak jak ja) na kruchym spodzie tarty w towarzystwie owoców.