Filet kurczaka w sosie chrzanowym

Filet kurczaka w sosie chrzanowym
Obiadowy pomysł, na pierś kurczaka w sosie chrzanowym z pieczarkami i cebulką. Kurczaka smażę na rumiano, ściągam z patelni. Na tej samej patelni smażę plastry pieczarek, a następnie robię prosty sos. Na koniec wszystko ląduje na patelni. Taki kurczak smakuje z ryżem, ziemniakami, kaszą jaglaną lub na szybko z bagietką. Bardzo polecam ?

Zdjęcie - Filet kurczaka w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 4 małe filety kurczaka
  • 12 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 i 1/2 szkl. wody lub bulionu
  • 100 g  śmietanki do zup i sosów ( opcjonalnie )
  • przyprawy – suszony czosnek niedźwiedzi, papryka, sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
  • 1 łyżka masła klarowanego + 2 łyżki oleju do smażenia
Filety delikatnie rozbijam. Duże filety dzielę na dwie części, krojąc w poprzek. Pieczarki obieram i kroję  grube plastry. Czosnek drobno siekam. Filety delikatnie posypuję solą, pieprzem, papryką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Na rozgrzane masło klarowane i olej, daję filety. Filety smażę na małym ogniu, na rumiano. Gotowe piersi odkładam na talerzyk. Na tej samej patelni podsmażam pieczarki. Kiedy pieczarki zmienią kolor, dodaję wodę lub bulion. Wszystko krótko duszę, dodaję chrzan, czosnek i śmietankę. Sos doprawiam do smaku i gotuję na małym ogniu, do momentu, kiedy sos się lekko zredukuje. Dodaję filety i wszystko krótko podgrzewam. Podaję z cebulką dymką i kaszą jaglaną. Smacznego ? Uwagi – sos można zagęścić np. łyżką mąki jaglanej. Mąkę mieszam w 1/2 szkl. wody, dodaję do sosu i doprowadzam do zagotowania. Zamiast chrzanu, do sosu można dodać 1 łyżkę musztardy.

Zdjęcie - Filet kurczaka w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Filet kurczaka w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów