Knedle jaglane z truskawkami

Knedle jaglane z truskawkami
Zdrowe knedle z kaszy jaglanej z truskawką w środku. Takie knedle przygotujecie nie tylko w sezonie, ponieważ można użyć mrożonych truskawek lub śliwek. Kluseczki proponuję podać z jogurtem i brązowym cukrem, lub ze stopionym masłem, zmielonymi orzechami i cukrem. Kaszę ugotujcie wcześniej, żeby zdążyła wchłonąć całą wodę i wystygła. Polecam na wiosenny obiad dla dorosłych i maluchów ?

Zdjęcie - Knedle jaglane z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 17 sztuk
  • 1 pełna szklanka kaszy jaglanej
  • 3 pełne łyżki białego twarogu
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 – 17 sztuk średnich, mrożonych lub świeżych truskawek
Kaszę dokładnie płukam na sitku. Daję do garnka, dolewam dwie pełne szklanki wody. Kaszę gotuję około 15 minut na małym ogniu, powinna wchłonąć całą wodę. W czasie gotowania, dodaję dwie łyżeczki soli i mieszam. Gotową kaszę odstawiam pod przykryciem do napęcznienia. Wystudzoną kaszę mielę w maszynce do mięsa razem z serem. Do masy dodaję mąkę. Wszystko dokładnie mieszam. Jeżeli masa nadal się klei, można dodać jedną lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej. W dużym garnku gotuję wodę z dwoma łyżeczkami soli. Z masy odrywam kawałki wielkości mandarynki, spłaszczam na mały placuszek. Na środek daję truskawkę i dokładnie sklejam. Na gotującą wodę ostrożnie wrzucam kluski. Knedle gotuję, od wypłynięcia około 3 minuty. Gotowe ostrożnie wyciągam łyżką cedzakową. Podaję z jogurtem i cukrem lub ze stopionym masłem i bułką tartą lub posiekanymi orzechami. Smacznego ?

Zdjęcie - Knedle jaglane z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Knedle jaglane z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów