Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Jakiś czas temu dostałam przedpremierowo książkę „Krok po kroku z Robertem Sową”. Już po pierwszym przejrzeniu spodobało mi się kilka przepisów i jeden z nich chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować. Przedstawiam flaczki drobiowe z suszonymi pomidorami i grzybami, które są bardzo szybkie w przygotowaniu i na pewno posmakują każdemu. Pozwoliłam sobie na rozpisanie mieszanki przypraw do flaków na jej części pierwsze, ale jeżeli komuś wygodniej stosować gotowe mieszanki to bardzo proszę:) W oryginale przepisu są też użyte borowiki, które zamieniłam na brązowe pieczarki, gdyż akurat miałam je w lodówce. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 200 g podudzi z kurczaka bez kości, pokrojonych w cienkie paski
- olej do smażenia
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 łyżki włoszczyzny suszonej lub:
- 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę
- 1 seler naciowy pokrojony w drobną kostkę
- 2 łyżki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 100 g borowików (lub pieczarek) pokrojonych w plasterki
- 100 ml śmietanki 36%
- 2-3 łyżki przyprawy do flaków lub:
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 szczypta kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej łyżkę oleju i włóż mięso. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia.
- Zalej je bulionem, dodaj pietruszkę, marchewkę, selera naciowego i suszone pomidory i gotuj aż warzywa zmiękną, przez około 15 min.
- W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę z pieczarkami i smaż do zeszklenia cebuli. Następnie wmieszaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i przełóż do rondla z mięsem.
- Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.
Smacznego!
English version
Chicken and sun dried tomato soup
(4-5 servings)
Ingredients:
- 200 gboneless chicken thighs, cut into thin strips
- oil for frying
- 1 liter vegetable or chicken stock
- 1 carrot, diced
- 1 parsley or parsnip root, diced
- 1 celery rib, diced
- 2 tablespoons dried tomatoes, cut into thin strips
- 1 onion, sliced
- 100 g mushrooms, sliced
- 100 ml of double cream
- 1/2 teaspoon granulated garlic
- 1/2 tablespoons dried marjoram
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1 bay leaf
- 1/2 teaspoon sugar
- 1 pinch ground nutmeg
- 1/2 teaspoon ground coriander
- 1/2 teaspoon ground cayenne pepper
- 1 pinch of turmeric
- salt and pepper to taste
- 1 tablespoon butter
Preparation:
- In a medium pot heat 1 tablespoon of oil and add the meat. Cook on each side until golden brown.
- Add stock, parsley, carrots, celery and dried tomatoes and cook until the vegetables are tender, about 15 minutes.
- In the meantime, heat butter in a pan, add onion and mushrooms and cook until the onion is translucent. Next stir in all the spices, mix and transfer into a pot with meat.
- Add the cream and bring to a boil, season to taste if necessary and serve.
Enjoy!