Sok z kiszonych buraków do picia

Sok z kiszonych buraków do picia
Nasze jelita, kochają wszystko co sfermentowane. Kiszoną kapustę, kiszone ogórki, czy chleb na zakwasie. Wszystkie te produkty, zawierają bakterie kwasu mlekowego, bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Mała porcja zakwasu z buraków dziennie, działa oczyszczająco, krwiotwórczo, antybakteryjnie, wzmacniająco, antynowotworowo, poprawia wygląd naszej skóry, leczy niektóre schorzenia wątroby i nerek. To prawdziwy cud natury ? Mała buteleczka takiego probiotycznego soku z buraków, w sklepiku ze zdrową żywnością, kosztuje 6 zł. Dlatego warto zrobić go samemu, tym bardziej, że sok w zasadzie robi się sam. Zakwas można wykorzystać do barszczu, dodać do soku owocowego, czy zielonego koktajlu, mi najbardziej smakuje solo i jako napój izotoniczny. Bardzo polecam ?

Zdjęcie - Sok z kiszonych buraków do picia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • około 1 kg buraków
  • 1 płaska łyżka soli, na litr wody
  • 3 – 4 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 1 listek laurowy, 3 nasiona jałowca ( opcjonalnie )
  •  czysty ( wyparzony ) słoik szklany, lub naczynie z kamionki
Buraczki dokładnie myję i cieniutko obieram, kroję na większe kawałki. Daję do słoika. Powinny zajmować 2/3 słoika. W przegotowanej, schłodzonej wodzie, rozpuszczam sól. Wodą zalewam buraki. Dodaję czosnek i przyprawy. Słoik przykrywam gazą, mocuję za pomocą recepturki. Słoik zostawiam w ciepłym miejscu na około 6 -8 dni. Zakwas lubi być dopieszczany, dlatego warto raz dziennie, przemieszać go łyżką i usuwać ewentualny biały nalot, który może tworzyć się na powierzchni. Po tygodniu, powstały sok, przelewam do butelki, a najlepiej od razu do szklanki ? Większą ilość soku, należy trzymać w chłodnym miejscu. Smacznego ?

Zdjęcie - Sok z kiszonych buraków do picia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów