Sok z kiszonych buraków do picia
Nasze jelita, kochają wszystko co sfermentowane. Kiszoną kapustę, kiszone ogórki, czy chleb na zakwasie. Wszystkie te produkty, zawierają bakterie kwasu mlekowego, bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Mała porcja zakwasu z buraków dziennie, działa oczyszczająco, krwiotwórczo, antybakteryjnie, wzmacniająco, antynowotworowo, poprawia wygląd naszej skóry, leczy niektóre schorzenia wątroby i nerek. To prawdziwy cud natury ?
Mała buteleczka takiego probiotycznego soku z buraków, w sklepiku ze zdrową żywnością, kosztuje 6 zł. Dlatego warto zrobić go samemu, tym bardziej, że sok w zasadzie robi się sam. Zakwas można wykorzystać do barszczu, dodać do soku owocowego, czy zielonego koktajlu, mi najbardziej smakuje solo i jako napój izotoniczny. Bardzo polecam ?
Składniki
- około 1 kg buraków
- 1 płaska łyżka soli, na litr wody
- 3 – 4 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 1 listek laurowy, 3 nasiona jałowca ( opcjonalnie )
- czysty ( wyparzony ) słoik szklany, lub naczynie z kamionki