Zielony koktajl zdrowia
Ostatnio obserwuję trend koktajlowy i to nie tylko dlatego, że książki mniej lub bardziej sensowne krzyczą do mnie na wiosnę z półek księgarni. Trend akurat dla mnie dobry i uzasadniony. Koktajle to najprostsza rzecz na świecie, można zmiksować praktycznie wszystko, dzieląc produkty pod kątem kolorów, te zielone są dla naszego zdrowia najcenniejsze dzięki zawartości chlorofilu mają działanie oczyszczające, pod kątem sezonowości, to też na dobrze zrobi i nie wyklucza poprzedniego, lub pod kątem kontrastów smakowych, słodko-kwaśne dajmy na to. Dobry kwoktaj może nawet zastąpić nam śniadanie, a już na pewno dodać nam mnóstwo energii i dawki zdrowia.
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 10 min
125 g świeżego szpinaku
1 awokado
4 szt kiwi
1 pęczek pietruszki
600 ml wody źródlanej
6 łyżek syropu z czarnego (przepis) bzu lub 2 łyżki miodu
4 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
2 łyżki soku z cytryny
ok 1 cm kawałek imbiru
3 łyżeczki sproszkowanej spiruliny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Imbir obieramy i kroimy w polasterki
2. Awokado przekrawamy i wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki, kiwi obieramy
3. Wszystkie składniki poza nasionami chia umieszczamy w blenderze kielichowym lub miksujemy w wysokim naczyniu za pomocą ręcznego blendera, koktajl miksujemy w trzech sekwencjach po ok 30 sek, warzywa tracą swoje wartości przy zbyt długim miksowaniu
4. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty można dolać wody do uzyskania pożądanej konsystencji
5. Na koniec dodajemy nasiona chia, możemy podać od razu lub pozostawić na kilka minut, wtedy koktajl lekko zgęstnieje, pod wpływem nasion