Zapiekanka z puree ziemniaczanym szpinakiem i wędzoną makrela
Propozycja na obiad lub kolację. Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem, brokułami i puree ziemniaczanym smakuje wyśmienicie. Makrelę zazwyczaj wykorzystuje się w pastach kanapkowych, ale dodana do zapiekanki idealnie zastąpi składnik mięsny. Kremowe puree ziemniaczane i świeże liście szpinaku wzbogacą smak naszego dania. Polecam!
Składniki:
- około 0,5 kg. ziemniaków
- około 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- około 250 g. liści świeżego szpinaku
- dowolna ilość różyczek brokuł
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 duża wędzona makrela
- kawałek parmezanu
- sól i pieprz
- olej
Zacznijmy od puree ziemniaczanego.
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Żeby szybciej się ugotowały, pokroiłam je na mniejsze części. Odlałam z nich wodę i wlałam mleko. Jego ilość zależy od gatunku ziemniaków.
Ubiłam je tłuczkiem, dodając masła.
Starłam do niego parmezanu i dosypałam gałkę muszkatołową.
Jeśli puree będzie za gęste i mało kremowe wlejcie więcej mleka.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i starłam czosnek.
Liście szpinaku umyłam i odsączyłam. Dodałam je do czosnku.
Po około dwóch minutach gdy zmniejszył objętość przyprawiłam go solą i pieprzem.
Podgotowałam w osolonej wodzie brokuły. Powinny być nie do końca ugotowane, ponieważ będą się jeszcze piekły.
Pozostało jeszcze obrać makrelę.
Mając już wszystkie składniki, układałam z nich warstwy w żaroodpornym naczyniu:
szpinaku,
brokuł,
wędzonej makreli,
i puree ziemniaczanego. Posypałam je startym parmezanem.
Zapiekałam zapiekankę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!