Łatwy kurczak po indyjsku

Łatwy kurczak po indyjsku
Łatwy w wykonaniu i wyjątkowy w smaku kurczak w indyjskim sosie na bazie pomidorów i korzennych przypraw. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem ze strony Kuchnia Lidla. Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Łatwy kurczak po indyjsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka
2 ćwiartki kurczaka
50 g masła
1/2 cebuli, drobno posiekanej
15 g świeżego imbiru, startego na tarce
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżki przyprawy curry
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
2 łyżki octu z białego wina
100 g przecieru pomidorowego z kartonu
1 puszka krojonych pomidorów
1 kostka rosołowa
100 ml śmietanki 30%
świeża kolendra
sól

Do podania: ryż basmati*

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Z ćwiartek kurczaka oddzielamy mięso od kości i skóry (kości i skórę wyrzucamy lub zostawiamy np. na rosół), kroimy na małe kawałki. Piersi z kurczaka kroimy w nieregularną kostkę. Odstawiamy na bok.

2. W garnku z grubym dnem na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy około 7 minut, aż zmięknie. Dodajemy czosnek, cynamon, pieprz cayenne, przyprawę curry, anyż i goździki, mieszamy i smażymy około 1 minutę. Wlewamy ocet, przecier, dodajemy pomidory i kostkę rosołową. Całość gotujemy około 15 minut.

3. Do sosu wlewamy śmietankę, mieszamy, doprawiamy solą. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut, aż kurczak nie będzie surowy. Przekładamy na talerze, posypujemy świeżą kolendrą, podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem. Smacznego! :)

*RYŻ NIE MUSI BYĆ NUDNY! Po ugotowaniu ryżu przełóżcie go do miski, doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszajcie z kilkoma posiekanymi listkami mięty i kolendry. Gotowe! :)

Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY Zdjęcie - Łatwy kurczak po indyjsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów