Tabuleh po polsku
Lekkość, świeżość i samo zdrowie – to cechy tej sałatki. Tabuleh, sałatka pochodzącą z krajów arabskich i bliskiego Wschodu, pełna witamin, ziół, warzyw, zdrowej kaszy. Ja dziś wykonałam ją z dodatkiem polskich pomidorów malinowych, domowych ogórków małosolnych, mięty z własnego krzaczka, kaszy bulgur i sera solankowego – to moja wersja tabuleh. Zapraszam.
Tabuleh po polsku składniki:- pół szklanki drobnoziarnistej kaszy bulgur
- 2-3 ogórki małosolne
- 2 pomidory malinowe
- 100g sera solankowego (opcjonalnie)
- garść posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej mięty
sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Kaszę zalewam osolonym wrzątkiem (w proporcji na pół szklanki kaszy 1 szklanka wody). Odstawiam pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę.
Ogórka i pomidory kroję w kostkę.
Gotową kaszę łączę z warzywami, rozkruszonym serem, oliwą, sokiem z cytryny, przyprawami i świeżymi ziołami.
Sałatkę najlepiej podać schłodzoną.