Tabuleh po polsku

Lekkość, świeżość i samo zdrowie – to cechy tej sałatki. Tabuleh, sałatka pochodzącą z krajów arabskich i bliskiego Wschodu, pełna witamin, ziół, warzyw, zdrowej kaszy. Ja dziś wykonałam ją z dodatkiem polskich pomidorów malinowych, domowych ogórków małosolnych, mięty z własnego krzaczka, kaszy bulgur i sera solankowego – to moja wersja tabuleh. Zapraszam.

Zdjęcie - Tabuleh po polsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tabuleh po polsku składniki:
  • pół szklanki drobnoziarnistej kaszy bulgur
  • 2-3 ogórki małosolne
  • 2 pomidory malinowe
  • 100g sera solankowego (opcjonalnie)
  • garść posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty

sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
przygotowanie:

Kaszę zalewam osolonym wrzątkiem (w proporcji na pół szklanki kaszy 1 szklanka wody). Odstawiam pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę.

Ogórka i pomidory kroję w kostkę.

Gotową kaszę łączę z warzywami, rozkruszonym serem, oliwą, sokiem z cytryny, przyprawami i świeżymi ziołami.

Sałatkę najlepiej podać schłodzoną.

Zdjęcie - Tabuleh po polsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tabuleh po polsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy