Biszkopt "rzucany"- najlepszy

Biszkopt "rzucany"- najlepszy

Pieke biszkopy dosyc czesto i wlasciwie tylko jeden spelnia moje oczekiwania - jest nim wlasnie ten "rzucany"

Nazwa bierze się stąd,że po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i upuszczamy go z ok.50 cm na podloge ( ja robię to 2 razy ) potem studzę i efekt jest jak widac- biszkopt plaski jak stół.

Zapraszam!

Zdjęcie - Biszkopt "rzucany"- najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Biszkopt "rzucany"- najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopt "rzucany"- najlepszy

.5 jajek

.1 szklanka cukru

.2 lyzki maki ziemniaczanej

.5 lyzek maki pszennej

.3 lyzki zimnej wody mineralnej

 

Wykonanie

Tortownice o serd.24 cm. smarujemy margaryna i posypujemy bulka tarta.

Bialka oddzielamy od zoltek.

Do bialek dodajemy szczypte soli i ubijamy je na sztywno,potem powoli dodajemy polowe ilosci cukru- ubijamy az cukier sie rozpusci - odstawiamy.

Zoltka ubijamy na puszek z pozostalym cukrem nastepnie cala mase jajeczna dodajemy do ubitych bialek ,miksujemy a na pod koniec dodajemy zimna wode.

Do masy dodajemy przesiane obie maki nastepnie delikatnie za pomoca lyzki calosc mieszamy .

Gotowe ciasto wykladamy do tortownicy i rownamy powierzchnie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 30 min ( sprawdzamy zawsze patyczkiem ).

Upieczony biszkopt wyciagamy z piekarnika i upuszczamy z wysokosci mniej wiecej 50 cm na podloge.

Biszkopt odstawiamy do wystudzenia,potem gotowy jest do dekoracji.

Pozdrawiam!

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów