Sernik bez pieczenia z toffI i dżemem wiśniowym
Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!
I to jest chyba jeden z najlepszych serników bez pieczenia ( na zimno ) jakie robię.
Moja mama jest nim zachwycona, a jak wiecie to Ona jest u mnie miłośniczką wszystkich serników.
Robi się go bardzo szybko i tak samo szybko znika!
Taki sernik jest fantastycznym pomysłem na każde przyjęcie , do popołudniowej kawki, jak i np. słodkości na romantyczną randkę.
Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* herbatniki – ok.80 szt
* masa toffi / krówka – 1 puszka
* dżem wiśniowy – ok. 100 g
* serek homogenizowany waniliowy ( + ew. cukier puder ) – ok. 400 g
* żelatyna – 3 łyżki
* czekolada gorzka – do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szklanki wody, mieszamy, podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki serka homogenizowanego, a następnie całość wlewamy do reszty serków homogenizowanych i dokładnie miksujemy, tak by żelatyna dokładnie rozpuściła się ( w razie potrzeby dosładzamy do smaku cukrem pudrem ).
1/4 herbatników wykładamy na blachę ( 24×28 ), pokrywamy dżemem wiśniowym.
Na to układamy drugą część herbatników i smarujemy 1/2 podgrzanej masy toffi.
Pokrywamy trzecią częścią herbatników i zalewamy masą serową.
Pokrywamy ostatnia warstwą herbatników i smarujemy resztą masy toffi.
Całość posypujemy startą czekoladą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!