Na liście ukochanych domowych smaków są oczywiście najsmaczniejsze na świecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycą smakiem jeśli użyjesz dobrego produktu.
Dzisiaj zapraszam na nietypowy deser - babkę z dodatkiem majonezu! :) To wcale nie żart! Babka z tego przepisu wychodzi idealna, mięciutka, pulchniutka i rozpływająca się w ustach, a majonezu nie czuć wcale. Wspaniale będzie się prezentować na Wielkanocnym stole i z pewnością zaskoczycie swoich gości.
Większość osób zna ciągnący się ser z ziemniaka, ale o serze z fasoli chyba jeszcze nie słyszeliście?Jest szybki do zrobienia i pyszny. Użyłam go do zapiekanek na chlebie (z pieczarkami i cebulą).
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, obsmażamy mięso na dużym ogniu, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na patelnię wlewamy odrobinę wody, za pomocą szpatułki zeskrobujemy z dna wszystkie drobinki i przelewamy do naczynia z mięsem...
Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Znana i ceniona na Bliskim Wschodzie była już cztery tysiące lat temu. W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. W Polsce niegdyś uprawiana jako roślina pastewna na długo została zapomniana. Dziś jest ulubienicą wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso.
Bardzo lubie takie wypieki. Wyglądają na skomplikowane, wcale takie nie są, za to smakują cudownie i zachwycają wyglądem. Przywodzą na myśl dawne czasy, kiedy można było podobne bajgle kupić w sklepach. Dzisiaj to już nie to samo.
Tureckie Simit robi się trochę inaczej niż tradycyjne bajgle, nie wrzuca się ich do posłodzonej wrzącej wody i nie smaruje jajkiem. Przekłada się je za to do mikstury w postaci pekmezu (syrop z winogron) lub melasy z wodą, a następnie obtacza w prażonym sezamie. U mnie w kuchni zabrakło melasy, dlatego wybrałam miód i muszę przyznać, że wyszło równie apetycznie.
Są to naleśniki z mąki gryczanej (sarrasin) podawane z jajkiem sadzonym, francuską gotowaną szynką jambon, serem żółtym (zwykle tanim ementalerem) i białym pieprzem. Są pyszne, pożywne i chrupiące — to ostatnie głównie za sprawą masła, na którym są później smażone.
Dziś przepis na chleb gryczany z dodatkiem ugotowanej kaszy, której ziarenka są dobrze wyczuwalne w upieczonym chlebie. Dzięki niej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Swoją konsystencją bardziej przypomina tradycyjne razowe pieczywo niż puszyste pszenne. Idealny na kanapki.
Przepis na nie, nie po raz pierwszy pojawia się na blogu. Wcześniej przygotowywałam je zwykle w formie ślimaków, a przepis znajdziecie tu. Tym razem zaplotłam je w fantazyjne supełki. Zostawiam więc Was z tym przepisem i wracam do lektury.
Idealna sałatka dla mięsożerców, w której dominuje wołowina. Jej smak doskonale podkreśla sos na bazie tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni. Sos jest bardzo ciemny, ale nie należy zastępować oleju innym. Kujawski z pestek dyni pasuje tu perfekcyjnie.
Dawniej śledź nie miał prawa pojawić się na wielkanocnym stole, ponieważ był podstawą pożywienia w okresie Wielkiego Postu. Obecnie jednak śledzie powracają jako super food. W połączeniu z olejem lnianym tłoczonym na zimno jest to jeszcze zdrowszy rarytas. Zdecydowanie więc może zająć miejsce pomiędzy świątecznymi potrawami.