Mini ptysie z kremem patissiere
Takie ptysie można ukradkiem podjadać gdy wieczory stają się coraz dłuższe, coraz ciemniejsze i chłodniejsze, siedząc głęboko w fotelu, w jednej dłoni trzymając książkę, a w drugiej filiżankę mocnej earl grey.
Możesz zamknąć oczy, by poczuć słodki smak moich ulubionych ptysiów, możesz wyobrażać sobie jak krem patissiere po ugryzieniu wypływa z wnętrza złotej kuleczki. Możesz…
Ale możesz też upiec swoje profiterolki niczym z prawdziwej francuskiej cukierni. Przekonasz się, że to nic trudnego i gdyby nie fakt, że ich rozmiar jest nieco zdradliwy dla wszelkich diet, można by piec je niemal codziennie. Za każdym razem takie same, albo inne, bo równie pysznie smakują z bitą śmietaną, lemon curd i czekoladowym ganache.
Składniki:(30-40 sztuk)Ptysie:- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 100g masła
- 3 duże jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki cukru
Pattisiere:
- 1 1/3 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie krok po kroku:
- Do garnka włóż masło, wlej wodę, dodaj sól i cukier. Doprowadź do wrzenia.
- Garnek z wrzącym płynem zestaw z ognia i jednym szybkim ruchem wsyp mąkę. Energicznie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
- Masę ponownie postaw na małym ogniu. Stale energicznie mieszając, gotuj kilka minut aż masa stanie się nieco szklista, zwarta i zacznie odchodzić od dna.
- Odstaw masę do przestygnięcia.
- Do wystudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku i mieszaj za każdym razem do połączenia się składników.
- Ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy – ptysie dość mocno rosną podczas pieczenia.
- Piecz przez około 20-25 minut lub do chwili aż ptysie będą złociste, a w dotyku suche i chrupiące.
- Ostudź na kratce.
- Przygotuj krem: Podgrzewaj na wolnym ogniu mleko z przeciętym i wydrążonym strąkiem wanilii. Gdy będzie gorące, ubij żółtka z cukrem przez 5 minut na puszysty krem/kogel mogel. Gdy będą jasne i puszyste, dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
- Do ubitych żółtek stopniowo dodawaj gorące mleko stale ubijając. Gdy dodasz połowę, przelej masę żółtkową do reszty mleka i postaw na małym ogniu.
- Powoli podgrzewaj aż krem zacznie gęstnieć. Często mieszaj. Uważaj, aby nie doprowadzić kremu do wrzenia.
- Gdy krem będzie wystarczająco gęsty, ostudź. Podczas schładzania krem jeszcze zgęstnieje.
- Zimny krem przełóż do worka cukierniczego i wypełniaj nim upieczone wcześniej ptysie.
- Możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. (opcjonalnie).
Smacznego!