Siekane kotlety z indyka
„Lekkie, szybkie w przygotowaniu kotlety z piersi indyka z dodatkiem pieczarek i cebulki. Bez użycia maszynki do mielenia mięsa. Wystarczy ostry nóż i deska do krojenia. Wszystkie składniki należy bowiem drobno posiekać. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Bez dodatku bułki, bez panierki, jedynie z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Usmażone na gęsim smalcu, który dodatkowo podkręca ich smak. O niebo lepsze od smażonych na oleju.
Pewnie zaraz pojawią się słowa krytyki, że wcale nie takie lekkie bo smażone na smalcu. Smalec, w tym przypadku gęsi (jeden ze zdrowszych tłuszczów zwierzęcych) jednak zostaje na patelni, a kotlety po usmażeniu można dodatkowo osączyć na papierowym ręczniku.”
Siekane kotlety z indyka (przepis własny)
Składniki na 6 szt.
350g piersi z indyka
150g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 białko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta majeranku
sól pieprz
2 łyżeczki gęsiego smalcu
WYKONANIE Obrać pieczarki i cebulę. Drobno posiekać. Rozgrzać na patelni łyżeczkę smalcu. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i krótko razem przesmażyć. Wystudzić.
Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem. Drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać usmażone pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, surowe białko i mąkę ziemniaczaną. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy sześć kotletów. Lekko je spłaszczyć. Rozgrzać na patelni pozostały smalec. Usmażyć kotlety z obu stron na rumiano ( 5-6 minut z każdej strony).
Kotlety podałam z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
Smacznego :) Aronia