Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią

Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią
Zdjęcie - Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gnocchi dyniowe z kurkami i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 420 g upieczonej dyni (ok. ½ dyni Hokkaido)
  • 260 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g kurek
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 saszetka (30 ml) oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 garść świeżej szałwii
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Dynię kroimy na kawałki i pieczemy przez 30 min. w 180°C. Następnie miksujemy ją na purée i odstawiamy do ostudzenia.


Do chłodnego purée dyniowego dodajemy mąkę, żółtko, sól, gałkę muszkatołową i zagniatamy dłońmi. Z masy formujemy wałek, po czym kroimy nożem na 2 cm kawałki. Kluski delikatne zgniatamy widelcem, tworząc prążki na ich powierzchni.

Gnocchi gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.


Sos grzybowy:

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem, dodajemy posiekaną w piórka cebulę i czosnek pokrojony na plasterki. Kurki bardzo dokładnie oczyszczamy, większe grzyby przekrajamy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Grzyby wrzucamy na patelnię z cebulą i smażymy przez 6 min.


Na patelnię dodajemy ugotowane gnocchi, chwilę smażymy, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.


Podajemy od razu po przyrządzeniu, udekorowane świeżą szałwią i startym parmezanem.


Porada:

Jeśli używamy dyni Hokkaido, nie musimy jej obierać. Zmiksowana skórka dodatkowo wzbogaci kolor gnocchi.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów