Orkiszowe muffinki z cukinią i oliwkami
Zdrowe muffinki, które robi się bardzo szybko. Wystarczy tylko połączyć suche i mokre składniki, a następnie je upiec. Te orkiszowe babeczki są lekkie i dietetyczne. Przygotowałam je na jogurcie, z dodatkiem cukinii, oliwek i niewielką ilością sera oraz oliwy. Dodatkowo są naprawdę przepyszne, szczególnie, kiedy na ich wierzchu znajdują się chrupiące pestki. Idealne na drugie śniadanie i przekąskę!
P.S. Cały czas zapraszam na mojego Instagrama: https://instagram.com/enunplato/
Orkiszowe muffinki z cukinią i oliwkami
/12 babeczek/
220g mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
150g jogurtu naturalnego
3 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki startej cukinii
6 oliwek
50g twardego sera np. Manchego
5 łyżek pestek słonecznika
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, oregano i pieprzem. W oddzielnej misce połączyć jogurt, jajka, oliwę, starkowany ser i pokrojone drobno oliwki. Wymieszać razem dokładnie zawartość obu misek. Przełożyć do papilotek i posypać pestkami. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!