Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami
Proste pulpety z indyka, zapiekane z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami. Do tego dużo ziół, moja ulubiona bazylia, tymianek i rozmaryn. Pyszne i pożywne danie, które możemy podać na obiad lub na kolację. Na kolację podajemy na sposób włoski z pieczywem, na obiad z ulubioną kaszą, lub z ryżem
Składniki na pulpety
- 500 – 600 g piersi z indyka
- 1 pełna łyżka mąki jaglanej
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka czarnuszki
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- olej do smażenia
- 2 oczyszczone papryki, pokrojone w kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w plasterki
- 2 małe cebulki pokrojone w piórka
- puszka pomidorów w kawałkach
- szklanka passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
- po łyżeczce suszonej bazylii, tymianku i rozmarynu
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- garść świeżych listków bazylii do podania