Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami

Proste pulpety z indyka, zapiekane z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami. Do tego dużo ziół, moja ulubiona bazylia, tymianek i rozmaryn. Pyszne i pożywne danie, które możemy podać na obiad lub na kolację. Na kolację podajemy na sposób włoski z pieczywem, na obiad z ulubioną kaszą, lub z ryżem

Zdjęcie - Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na pulpety
  • 500 – 600 g piersi z indyka
  • 1 pełna łyżka mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • olej do smażenia
Mięso mielę dwukrotnie, dodaję czosnek i resztę składników. Całość dokładnie mieszam. Z masy formuję małe pulpety. Na rozgrzanym oleju krótko smażę pulpety. Powinny się zarumienić 😉 Odstawiam. Pozostałe składniki
  • 2 oczyszczone papryki, pokrojone w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w plasterki
  • 2 małe cebulki pokrojone w piórka
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • szklanka passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
  • po łyżeczce suszonej bazylii, tymianku i rozmarynu
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • garść świeżych listków bazylii do podania
Do miseczki daję wszystkie składniki i całość delikatnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Naczynie do zapiekania napełniam warzywami. Do warzyw dodaję pulpety. Całość piekę 35 – 40 minut, w temperaturze 190 stopni. Podaję ze świeżą bazylią i z ryżem. Smacznego

Zdjęcie - Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy