Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem i rodzynkami
Dzisiaj znowu faszerujemy! Jeśli dotychczas połączenie słodkich rodzynek i cynamonu kojarzyło Wam się jedynie ze słodkościami, to mam dla Was przepis, który odmieni Wasze zdanie na ten temat. Nauczony tradycjami kuchni Sycylijskiej i Afgańskiej, odkryłem, że takie dodatki stanowią wprost idealną kombinację również do słonych dań. Dzisiejszy przepis to wariacja na temat smaków, pochodzących z tamtych regionów: mocno aromatyczny ryż, przełamany słodkimi rodzynkami i umieszczony w cukinii prosto z własnego ogródka! Jest pysznie!
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
Farsz:
- 1 szklanka ryżu
- ½ szklanki rodzynek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- ½ szklanki cydru
- chlust oliwy z oliwek
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka pepperoni
- 2 pomidory
- 1 laska cynamonu
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki garam masala
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 duże cukinie
- garść lisków świeżej bazylii
* PRZYGOTOWANIE Cukinia Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz.
Farsz Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekaną drobno papryczkę pepperonii i przełamaną na pół korę cynamonu. Podsmaż jeszcze chwilę.
Wsyp ryż oraz rodzynki. Dodaj kumin i garam masalę. Smaż przez 5 minut, ciągle mieszając. Następnie wlej cydr.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj do ryżu, gdy cydr już odparuje. Zacznij teraz wlewać powoli bulion i cały czas mieszaj. Gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut, dolewając stopniowo wywaru. Na koniec dodaj kurkumę i przypraw opcjonalnie solą.
Z upieczonej cukinii wybierz miąższ, posiekaj go drobno i dodaj do farszu. Farszem wypełniaj cukinie, a następnie zapiekaj przez 5-10 minut w piekarniku. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
*