Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem i rodzynkami

Zdjęcie - Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj znowu faszerujemy! Jeśli dotychczas połączenie słodkich rodzynek i cynamonu kojarzyło Wam się jedynie ze słodkościami, to mam dla Was przepis, który odmieni Wasze zdanie na ten temat. Nauczony tradycjami kuchni Sycylijskiej i Afgańskiej, odkryłem, że takie dodatki stanowią wprost idealną kombinację również do słonych dań. Dzisiejszy przepis to wariacja na temat smaków, pochodzących z tamtych regionów: mocno aromatyczny ryż, przełamany słodkimi rodzynkami i umieszczony w cukinii prosto z własnego ogródka! Jest pysznie!

Zdjęcie - Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje

Farsz:

  • 1 szklanka ryżu
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • ½ szklanki cydru
  • chlust oliwy z oliwek
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka pepperoni
  • 2 pomidory
  • 1 laska cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
  • 2 duże cukinie
  • garść lisków świeżej bazylii











* PRZYGOTOWANIE Cukinia Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz.
Farsz Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekaną drobno papryczkę pepperonii i przełamaną na pół korę cynamonu. Podsmaż jeszcze chwilę.
Wsyp ryż oraz rodzynki. Dodaj kumin i garam masalę. Smaż przez 5 minut, ciągle mieszając. Następnie wlej cydr.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj do ryżu, gdy cydr już odparuje. Zacznij teraz wlewać powoli bulion i cały czas mieszaj. Gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut, dolewając stopniowo wywaru. Na koniec dodaj kurkumę i przypraw opcjonalnie solą.
Z upieczonej cukinii wybierz miąższ, posiekaj go drobno i dodaj do farszu. Farszem wypełniaj cukinie, a następnie zapiekaj przez 5-10 minut w piekarniku. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
*

Zdjęcie - Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem i rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy