Dziś przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Szybki i łatwy w przygotowaniu makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, w delikatnym sosie śmietankowym i mozzarellą.
Gęsta, kremowa zupa typowa dla kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, w Australii i Nowej Zelandii. Nazywana jest zupą rybaków. Tradycyjnie przygotowuje się ją na wywarze z rybich głów i boczku. Do wywaru dodaje się kawałki ryb i owoce morza, a następnie zabiela mlekiem lub śmietaną i zagęszcza zasmażką.
Zupa mleczna kojarzy mi się z dzieciństwem. I nie było wtedy musli, płatków kukurydzianych czy słodkich chrupiących kulek...Ale była owsianka, kasza manna czy gorące mleko z makaronem:-) I do tego chleb z dżemem...:-) Pycha!
Są trzy rodzaje solanki - mięsna, rybna i grzybowa. bez względu na jej rodzaj, każda powinna zawierać kilka odmian wiodącego składnika: mięsna - smażone, wędzone, gotowane, rybna - gotowane, solone, wędzone, grzybowa - suszone, kiszone, marynowane.
Pyszny chlebek w stylu wiejskim przygotowany z mieszanki mąki pszennej, żytniej i orkiszowej z dodatkiem zmielonych ziaren słonecznika i z rewelacyjnym czosnkiem niedźwiedzim o silnym działaniu bakteriobójczym
Pyszne i niecodzienne danie, czyli kalafior zapiekany z ananasem i cieciorką, podany z dressingiem z mango, jogurtu i świeżej kolendry. Ja uwielbiam takie smaki
Tym razem chleb na zakwasie z dodatkiem piwa. Smaczny, o miękkim miąższu, delikatnie słodkawy. Piwo nie jest wyczuwalne :) Jego przygotowanie (chleba, nie piwa ;) ) zajmuje ok. 18 godzin, więc warto rozłożyć pracę na dwa dni.
Ciasto francuskie, karmel i jabłka - nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy. Dzięki natłuszczeniu foremek olejem Kujawskim 3 ziarna, wszystkie róże upieką się równomiernie i nie przywrą.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać pieczarki i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego wyparowania płynu...
Ryż ugotować na sypko. W tym czasie obrać makrelę ze skóry i usunąć ości.
Marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem Kujawskim 3 ziarna, najlepszym do smażenia. Kiedy cebula się zeszkli, dodać startą marchewkę i pieczarki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Smażyć wszystko pod przykryciem...
Czy gofry muszą kojarzyć się tylko z latem ? Ja mam ich zimową wersję. Pełnoziarniste, chrupiące gofry podaję z jabłkami karmelizowanymi, pachnącymi cynamonem. Poczuliście już zapach ? Zatem korzystajcie z przepisu, śmiało.
Plan na ten tydzień obejmuje gorące, pożywne, gęste prawie zupy ;) Na początek klasyk kuchni polskiej - flaczki po warszawski z pulpetami. W oryginale pulpety są z łojem wołowym, ale że nigdy czegoś takiego na oczy nie widziałam, to zastąpiłam go smalcem z gęsi