Ciasto owsiane z orzechami i czekoladą
Zmodyfikowany nieco przepis z dyskontowego folderka. No cóż... Powiem tak: jeśli lubicie zdrowe lub mało słodkie ciasta, to polubicie. Ja nie lubię. To gniotek w stylu wegańskim, choć ma jaja i mleko. W sumie nawet nie jest zły, ale w nie moim guście i tyle. Wolę, na ten przykład, makaroniki. Albo czekogniotka. Grzeszenie na pół gwizdka to nie moja bajka. To dlaczego go upiekłam? Bo mama kazała. Na szczęście też się na nim przejechała, więc może nie będzie się więcej upierać, jak z góry mówię, że wyboru należy jeszcze raz dokonać, nieco rozważniej...
Trzeba mieć:
400 ml mleka
250 g płatków owsianych
240 g cukru trzcinowego
150 g posiekanych orzechów włoskich
120 g masła
80 g mąki
3 jajka
po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
Mleko zagotować, zalać nim płatki i odstawić na 10 minut. Następnie dodać masło oraz 120 g cukru i odstawić masę, by wystygła. Jajka zmiksować z resztą cukru na puszysty sos i stopniowo dodawać masę owsianą, dobrze wymieszać, dorzucić posiekaną czekoladę, mąkę, sodę, proszek oraz 100 g orzechów i dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i posypać resztą orzechów. Wstawić na piekarnika nagrzanego do 160-165 stopni (termoobieg) i piec ok. 50 minut, do suchego patyczka.