Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra
Pasta paprykowa dostałam jeden słoik od naszej sąsiadki i zapragnęłam przepisu natychmiast .. już !
Na całe szczęście Sąsiadka była taka miła, że się przepisem swym ze mną podzieliła, jako, że przepis lekko zmodyfikowałam to tu go podaję. Sos polecam !
Pasta paprykowa
- 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej
- 15 dkg ostrej papryki
- 2 główki czosnku
- 25 dkg cukru
- 4 ziarna angielskie
- 1/ 2 szklanki octu spirytusowego
- 3/4 szklanki oleju
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego z Lidla ( w kartoniku )
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
- sól do smaku
Papryki myjemy, osuszamy wycinamy gniazda nasienne, kroimy drobno, obieramy czosnek. Papryki z czosnkiem blendujemy. Przekładamy do garnka dodajemy cukier, ziele angielski, ocet i olej zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut.
Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe.
Smacznego !