Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym

Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym

Zdjęcie - Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Często w mojej kuchni szpinak zastępuję rukolą. Z bardzo prostej przyczyny- rukola ma smak :)

Zdjęcie - Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem pokusiłam się o nafaszerowanie piersi kurczaka kremem na bazie serka mascarpone, z parmezanem i posiekaną rukolą właśnie.

Zdjęcie - Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mięso było bardzo soczyste- obsmażyłam je krótko na patelni i zapiekłam w piekarniku. Podałam zaś na sosie pomidorowym. Idealny zestaw smaków!

Zdjęcie - Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Rukolę drobno posiekaj. Wymieszaj z tartym parmezanem i mascarpone, przypraw do smaku.

W piersiach wytnij nożem kieszonki, uważając, aby nie naciąg mięsa "na wylot". Nafaszeruj je masą z rukolą (palcami, małą łyżeczką...). Mięso przypraw z zewnątrz solą i pieprzem. Krótko obsmaż na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, na ok. kwadrans. Po wyjęciu z pieca odczekaj kilka minut, aby mięso odpoczęło, a farsz nieco zgęstniał- będzie łatwiej kroić.

Sos- na patelni zeszklij na oliwie drobno posiekaną szalotkę i równie małe kawałki selera. Zalej siekanymi pomidorami, przypraw. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawaj z mięsem, całość możesz dodatkowo obsypać świeżo tartym parmezanem.

Kategorie przepisów