Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym
Często w mojej kuchni szpinak zastępuję rukolą. Z bardzo prostej przyczyny- rukola ma smak :)
Tym razem pokusiłam się o nafaszerowanie piersi kurczaka kremem na bazie serka mascarpone, z parmezanem i posiekaną rukolą właśnie.
Mięso było bardzo soczyste- obsmażyłam je krótko na patelni i zapiekłam w piekarniku. Podałam zaś na sosie pomidorowym. Idealny zestaw smaków!
Składniki- pierś kurczaka - 3 szt
- mascarpone - 200 g
- rukola - duża garść (ok. 30 g)
- parmezan - świeżo tarty, ok. 3 łyżek
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 2 łyżki
- sos
- pomidory siekane - 1 puszka
- szalotka - 1 szt
- seler naciowy - 2 łodygi
- melasa - 1/2 łyzki (lub miód, cukier- do smaku)
- oliwa - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Rukolę drobno posiekaj. Wymieszaj z tartym parmezanem i mascarpone, przypraw do smaku.
W piersiach wytnij nożem kieszonki, uważając, aby nie naciąg mięsa "na wylot". Nafaszeruj je masą z rukolą (palcami, małą łyżeczką...). Mięso przypraw z zewnątrz solą i pieprzem. Krótko obsmaż na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, na ok. kwadrans. Po wyjęciu z pieca odczekaj kilka minut, aby mięso odpoczęło, a farsz nieco zgęstniał- będzie łatwiej kroić.
Sos- na patelni zeszklij na oliwie drobno posiekaną szalotkę i równie małe kawałki selera. Zalej siekanymi pomidorami, przypraw. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawaj z mięsem, całość możesz dodatkowo obsypać świeżo tartym parmezanem.