Jeśli pamiętacie colcannon polecam dzisiaj pyszne kotlety. Jest to nic innego jak ta sama ziemniaczana masa z młodą kapustą uformowana w kotlety/placki i usmażona na tłuszczu. Smak dania nieco zmieniony ale w dalszym ciągu pyszny. Doskonale smakuje z sosem czosnkowym.
Do ciasta dodałam sporo ziaren, możecie wybrać takie jakie macie pod ręką. U mnie pojawiło się siemię lniane, słonecznik, biały mak i trochę górskich płatków owsianych. Wierzch chleba posypałam ziarnami i odrobiną czarnuszki.
Chleb robi się szybko i bez problemów, a jest bardzo smakowity
Jestem wielbicielką kiszenia i początku lata nie wyobrażam sobie bez dużego słoika ogórków na kuchennym blacie. Zjadamy je zanim zdążą się zakisić, bo chrupiące małosolne to nasze ulubione.
Zapraszam na najlepsze rogaliki - mięciutkie, puszyste, z lekko chrupiącą skórką. Upiekłam je z mąki orkiszowej, a masło zastąpił dodatek oleju. Zamiana ta kompletnie nie wpłynęła na ich smak, natomiast podniosła walory zdrowotne. Zwinięte absolutnie profesjonalnie, urodziwe, śmiało mogą rywalizować z tymi ze sklepowej półki.
Przepyszna surówka z wiosennych warzyw. Lekko pikantna, świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu, grillowanego mięsa czy zwykłej kanapki. Przygotowuje się ją ekspresowo. Skuście się, bo naprawdę warto :)
Właśnie pojawiły się kurki. Pojawiły się dosłownie z dnia na dzień, a właściwie z piątku na wtorek, bo od czasu, gdy zaopatruje się na sopockim rynku, tylko w te dni zdarza mi się robić zakupy. I właśnie one stały się bohaterkami mojej dzisiejszej sezonowej zupy.
Okazuje się, że truskawki i ananas komponują się ze sobą znakomicie. Rumowa nuta nadaje dżemowi jeszcze bardziej egzotycznego charakteru; całość smakuje wyśmienicie.
Moje dzieci cieszą się kiedy w wielkim słoju stojącym w kuchni znajdują pyszne ciasteczka, a ja lubię przygotowywać im takie małe, słodkie pyszności, tym bardziej, że poza tym że pyszne, to całkiem zdrowe, bo przygotowane z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych, wiórków kokosowych i niewielką ilością cukru brązowego.