Szybki makaron z jarmużem
Jarmuż to najlepszy kompan zimowych obiadów- smaczny, zdrowy, szybki do przygotowania.
W jednym garnku gotujesz wodę na makaron, w rondelku szklisz cebulę, dorzucasz jarmuż i za 10 minut zadowolona rodzina siada przy stole :)
Proporcje dla 3 osób.
Składniki- jarmuż - ok. 150 g
- pomidorki koktajlowe - ok. 100 g
- cebula - 1 szt
- oliwa - 2 łyżki (plus do podania)
- makaron - 250 g, razowy
- sól, pieprz - do smaku
- parmezan - do podania
Makaron ugotuj 'al dente' w dużej ilości osolonej wody.
Na patelni zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę. Dodaj jarmuż, wlej 3 łyżki wody i na małym ogniu, pod przykryciem gotuj ok. 3 minut. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, wymieszaj, dopraw do smaku. Przesmaż prze ok. 3 minuty.
Warzywa wymieszaj z makaronem, przed podaniem oprósz świeżo tartym parmezanem, skrop oliwą.