Zupa na kaca
solanka, solianka, soljanka to trzy nazwy, które są w powszechnym użyciu, ale zgodnie ze słownikiem języka polskiego pwn, rosyjskie я po л ze słowa солянка, powinno się zapisywać jako a, więc tylko solanka jest poprawną nazwą. ze względu na swą kwaśność nazywana jest też zupą na kaca. przy czym jeśli planujemy przygotować ją jako remedium, to należałoby ją ugotować dzień wcześniej, chyba, że to praca przy jej przygotowaniu ma być tym lekiem ;)
początkowo zupę tę przygotowywano na wywarze rybnym, zakwaszając wodą z ogórków kiszonych lub kwasem chlebowym. z czasem zaczęto wzbogacać ją o coraz więcej egzotycznych składników, np. oliwki i kapary, i z prostej chłopskiej zupy powstało danie raczej spotykane w restauracjach niż w zwykłych domach.
są trzy rodzaje solanki - mięsna, rybna i grzybowa. bez względu na jej rodzaj, każda powinna zawierać kilka odmian wiodącego składnika: mięsna - smażone, wędzone, gotowane, rybna - gotowane, solone, wędzone, grzybowa - suszone, kiszone, marynowane. przyznam, że ta ostatnia mi się marzy i wkrótce pewnie podejmę takie wyzwanie, tylko muszę gdzieś grzyby kiszone zdobyć!
solanka
- 50 dkg wieprzowiny,
- 10 dkg cienkiej kiełbasy,
- 10 dkg boczku wędzonego,
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnki
- 2 łyżki masła
- 4 kiszone ogórki
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych,
- 1 mały koncentrat pomidorowy,
- 0,5 szklanki oliwek (dowolnych)
- 2 łyżki kaparów
- 1 cytryna,
- po 0,5 pęczka koperku i natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- śmietana do przybrania
wywar jarzynowy:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 0,5 selera,
- 1 zielona część pora,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe
Z marchwi, pietruszki, selera, pora i przypraw ugotuj wywar. Warzywa z wywaru po ostudzeniu pokrój w kostkę. Wędzonkę i cebulę pokrój w kostkę. Razem przesmaż, aż wytopi się tłuszcz. Mięso pokrój w cienkie paski i dodaj do wędzonki i cebuli. Gdy się obsmaży dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Zalej przygotowanym wcześniej wywarem jarzynowym. Gotuj około godziny. Na 1 łyżce masła przesmaż koncentrat pomidorowy z posiekanym czosnkiem i dodaj do zupy, gotuj kolejne 15 minut. Ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki, smaż je na pozostałym maśle, aż zmiękną. Wymieszaj z zupą i gotuj kolejne 15 minut. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Połowę cytryny pokrój w ćwiartki, a następnie w plasterki i dodaj z pokrojonymi w plasterki oliwkami oraz kaparami do zupy, gotuj 5 minut. Jeśli zupa jest niewystarczająco kwaśna dolej wodę z ogórków. Koperek i natkę drobno posiekaj. Drugą połowę cytryny pokrój w plasterki i nalewając zupę, do każdego talerza wkładaj plasterek cytryny, zieleninę i śmietanę.