Ciasto cytrynowe z lukrem
Od świąt nie piekłam nic słodkiego. Czas zatem na jakąś słodką przekąskę, niedzielne ciasto do kawy ;). Ciasto cytrynowe z cytrynowym lukrem jest miękkie, wilgotne, sprężyste, bardzo cytrynowe w smaku. Do tego jest szybkie, proste do zrobienia i bardzo smaczne. Same zalety. Jego jedyną wadą jest to, że szybko znika, polecam więc zrobić od razu z podwójnej porcji ;).
Źródło przepisu: moje bistro.
Składniki (na keksówkę):
*1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (230 g)
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki soli
*1/4 szklanki kwaśnej śmietany (60 g) - dałam jogurt naturalny
*1 duża cytryna (skórka i sok)
*1 i 1/4 szklanki cukru pudru (250 g)
*200 g masła (w temperaturze pokojowej)
*5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
Składniki na lukier:
*szklanka cukru pudru
*sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Formę keksową (u mnie rozmiar ok. 30 x12 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia. W misie miksera zmiksować masło z cukrem dodać jajka, zmiksować. Dodać sok i skórkę z cytryny, śmietanę oraz mąkę z solą i proszkiem. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Ciasto pęknie u góry, ale tak ma właśnie być. Sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczone. Może potrzebować nieco mniej czasu.
Ciasto wystudzić. Przygotować lukier - cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, tak aby powstał gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru pudru (jeśli będzie za rzadki). Ciasto polać lukrem.
Smacznego :)