Sałatka z pęczakiem, pomidorami i fetą

Pęczak to moja ulubiona kasza i często dodaję ją do sałatek. Lubię jej lekko orzechowy smak. Gotuje się ją równie łatwo jak ryż, a jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji. Świetnie sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do zup i dań głównych, doskonała alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Pęczak to najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo pierwotne produkty z minimum obróbki przemysłowej, mają najwięcej wartości odżywczych. Pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także witamin i minerałów. Jedzmy więc kasze na zdrowie!
Zdjęcie - Sałatka z pęczakiem, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
250 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
1 cebulka szalotka, drobno posiekana
1 podłużna papryczka chili, bardzo drobno posiekana
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
6 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki
garść płatków migdałów
duża garść natki pietruszki, drobno posiekanej
duża garść listków świeżej bazylii, drobno posiekanej
duża garść rukoli, drobno posiekanej
200 g sera feta drobno
otarta skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 20 minut, odcedzamy i studzimy. Przesypujemy kaszę do dużej miski, dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, papryczkę chili, szalotkę, rzodkiewkę, płatki migdałów, czosnek, zioła i rukolę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy pokruszoną fetę, skórkę otartą z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. 

Zdjęcie - Sałatka z pęczakiem, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z pęczakiem, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z pęczakiem, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z pęczakiem, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zdrowa sałatka z buraczkami, ciecierzycą i serem feta

Zdrowa sałatka z buraczkami, c…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Komosa ryżowa. Brokuł. Marchewka.

Komosa ryżowa. Brokuł. Marchew…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sałatka witaminowa z kaszą jaglaną
8

Sałatka witaminowa z kaszą jag…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Talarki ziemniaczane z piekarnika
2

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem
2

Szparagi pieczone z cytryną, c…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Lemoniada z rabarbarem

Lemoniada z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
2

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki