Ciasto pietruszkowe bezglutenowe
Bezglutenowe ciasto pietruszkowe na mące gryczanej.
2 szklanki tartej na małych oczkach pietruszki ( u mnie prawdopodobnie pasternak)
4 jaja
180 ml oleju rzepakowego
180 gram ksylitolu
300 gram mąki gryczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia
krem
duze opakowanie serka mascarpone
tubka mleka słodzonego
otarta skórka z 1 cytryny
50 ml linoncello
Jajka zmiksować z ksylitolem, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wlać olej. Wymieszać, dodać pietruszkę i wymieszać łyżką.
Piec 180 stopniach ok 60 minut w formie na tort.
Mascarpone przełożyć do misy, wlać tubkę mleka, dodać skórkę i limoncello i wymieszać.
Przełożyć warstwę kremu na wystudzonym cieście.