Miodownik z musem jabłkowym i orzechami
Miodownik to klasyczny przepis, który gości u nas nie tylko podczas świąt. Świetnie się sprawdza również w czasie karnawału – jest uwielbiany przez gości. Dodatek masy jabłkowej idealnie komponuje się z całością i sprawia, że ciasto nabiera zupełnie nowego smaku i aromatu.
Przepis na miodownik nie jest trudny do wykonania, jedynie czasochłonny. Jednak efekt jaki uzyskujemy z całą pewnością zrekompensuje poświęcony czas. Miodowe blaty ciasta przełożone jabłkami oraz kremem grysikowym wprawiają w zachwyt a dodatek chrupiących orzechów połączonych z miodem znakomicie uzupełnia całość. To jak? Dacie się skusić na kawałeczek?
Ciasto:- 3,5 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 2 łyżki miodu
- 150 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szkl. mleka
- 0,5 szkl. cukru
- 6 łyżek kaszy manny
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 2 galaretki cytrynowe
Masło rozpuścić w rondelku z miodem. Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, cukier, jajka oraz przestudzone masło w miodem. Składniki dokładnie zagnieść na jednolite ciasto.
Przygotowane ciasto podzielić na 3 części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Formę o wym. 25cm x 35cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą część ciasta rozwałkować cienko, przełożyć do formy i nakłuć widelcem. 2 części ciasta upiec w temp. 180’C przez ok. 10 min.
Masa grysikowa:W garnku zagotować mleko z dodatkiem cukru. Do gorącego mleka dodać kaszę mannę i mieszając gotować ok. 3-4 min. Przygotowaną kaszkę studzimy.
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Dodajemy partiami po 1 łyżce wystudzonej kaszy i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
Warstwa orzechowa:Masło z cukrem i miodem rozpuścić. Następnie dodać posiekane orzechy i wymieszać.
Na 3 blat wcześniej przygotowanego ciasta wyłożyć ciepłą warstwę orzechową i zapiekać w temp. 180’C przez 12-15 min.
Jabłka myjemy obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Jabłka przesmażamy z dodatkiem cukru oraz cynamonu do momentu kiedy zaczną się rozpadać.
Do gorących jabłek dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i studzimy.
Przełożenie:Upieczone placki przekładamy warstwami w następującej kolejności: blat ciasta, masa grysikowa, blat ciasta, tężejący mus jabłkowy, blat ciasta z orzechami.
Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach, kiedy blaty ciasta zmiękną.