Brownie z kokosem
Browni to ciasto idealne n zimę. Duża dawka czekolady pobudza już samym zapachem:)
Dzisiejsze ciasto upiekłam z dodatkiem wiórków kokosowych. Nie dominują one kakaowego smaku, wpływa jednak na konsystencję ciasta. W końcu brownie musi być wilgotne i „ciągutkowe”.
Na deser ciasto podałam z karmelem (kremem krówkowym), oprószone płatkami soli. Idealnie!
Składniki- ciemne kakao - 50 g
- masło - 110 g
- cukier brązowy - 170 g
- jajko - 2 szt
- mąka pszenna - 50 g
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- sól - szczypta
- wiórki kokosowe - 50 g
Foremkę o wymiarach ok. 20x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na patelni rozpuść masło, dodaj kakao i cukier, dobrze wymieszaj, ostudź.
Do czekoladowej masy dodaj pozostałe składniki- jajka, mąkę, sól i proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Ciasto przelej do foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 30 minut. Pamiętaj, brownie musi pozostać ciągnące, nie piecz więc go za długo!