Marmitako - Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami

Marmitako - Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami
Zdjęcie - MARMITAKO - Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I dziś znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii.

Tym razem zabieram Was na Marmitako.

Jest to stara potrawa z kraju Basków, kiedyś przygotowywana w aluminiowym garnku, jednym z niewielu sprzętów kuchennych, które zabierano na pokład łodzi rybackich.

No bo Marmitako to tradycyjna potrawa morska, choć oczywiście można ją znaleźć również i na lądzie.

Bardzo często jest stałym elementem konkursów kulinarnych w Kraju Basków zarówno po hiszpańskiej, jak i francuskiej stronie.

Jest to potrawa niesamowicie sycąca, a zarazem rozgrzewająca.

Idealnie nadaje się na jednogarnkowy obiad, albo też danie na imprezę zamiast Gulaszu, Strogonowa czy też tak lubianego przez nas Leczo.

Koniecznie wypróbujcie!

Zdjęcie - MARMITAKO - Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 3 porcje )

* świeży tuńczyk – 400 g
* ziemniaki – 3 szt
* pomidory – 3 szt
* papryczka chili – 2 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* białe wino wytrawne – 100 ml
* oliwa z oliwek – 4 łyżki
* tymianek, liście laurowe, sól, pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ziemniaki i pomidory kroimy w kostkę, chili, czosnek i cebulę siekamy.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę, chili i pomidory, mieszamy, przesmażamy na małym ogniu.

Dodajemy ziemniaki i pokrojonego w kostkę tuńczyka.

Doprawiamy solą, pieprzem liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalewamy biały winem i dodajemy tyle wody, by zakryć zawartość.

Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Podajemy gorące np. z chrupiącą bagietką.

Smacznego!

Kategorie przepisów