Carpaccio z pieczonych buraków
Carpaccio - klasyk kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowane z cieniuteńko pokrojonego surowego mięsa (polędwicy wołowej) lub ryby. Wegeterianie i weganie delektują się natomiast carpaccio z buraka. To bardzo elegancki sposób podania poczciwego, pospolitego buraka. Delikatna słodycz buraka z kwaskowatymi pestkami granatu i wyrazisytm smakiem gorgonzoli to prawdziwe kulinarne zaskoczenie. Gwarantem dobrego smaku buraka jest upieczenie go w folii. Tylko tak przygotowany zachowuje cały aromat i smak, nic nie umyka do wody. Proste składniki, a prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki:
2-3 czerwone buraczki
pestki z 1/3 granatu
kawałek gorgonzoli lub innego ulubionego sera
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
koperek
Wykonanie:
- niezbyt duże buraki jednakowej wielkości, każdy z osobna, ściśle owinąć w folię alumniową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C około 45 minut. Odwinąć z folii, ostudzić i następnie obrać ze skórki
- buraki pokroić ostrym nożem w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu w okrąg. Owoc granatu przeciąć na pół i wydobyć z części pestki
- z octu, miodu i oliwy przygotować winegret
- buraczki skropić winegretem, posypać pestkami granatu, pokruszonym serem i dowolną zielenią. Posolić i oprószyć pieprzem