Ja dzisiaj zrobiłam moje w identyczny sposób, jak robię precle, z tym że bez konieczności zawijania ich w supełek. Proste paluchy sprawdzą się idealnie na imprezach, do przegryzienia.
Przygotowałam garnek jajecznego makaronu tagliatelle, a do niego najprostszy na świecie sos pomidorowy. Każdą porcję przed podaniem wystarczy skropić oliwą i doskonały posiłek gotowy (i to w 15 minut!)
Wiecie co Wam powiem? Pieczony camembert to całkiem inna bajka :) Był naprawdę smaczny..jedzony z chrupiącą, świeżą bagietką pozwolił nam naprawdę miło rozpocząć dzień :)
Bułeczki z migdałami? Czemu nie- pomyślałam. Miałam ochotę na pyszną, maślaną bułkę, która idealnie pasowałaby do moich ulubionych kanapkowych dodatków- twarogu i śliwkowych powideł.
Wytrawne, dietetyczne mini tarty ze szpinakiem i serem ricotta. Kruche, delikatne i o obniżonej wartości kalorycznej :) Do połączenia ricotty i szpinaku chyba nikogo nie muszę namawiać. Bardzo smaczna i lekka przekąska, doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Co warto zauważyć, a o czym dowiedzieliśmy się już po zakupie, czerniak/czarniak widnieje na wielu listach ryb, które "możesz jeść z czystym sumieniem". Po pierwsze, jest bardzo smaczna, delikatna, a po drugie, nie jest zagrożony przełowieniem, stanowi więc dobry wybór dla wszystkich szukających produktów najmniej szkodzących środowisku. Do dzieła zatem.
Pomysł na wytrawną struclę zrodził się w mojej głowie odrazu, jak zostaliśmy zaproszeni na Sylwestrową domówkę. (...) Chciałam zaskoczyć wszystkich, że strucla nie musi kojarzyć się tylko ze słodkim wydaniem.
Miałam ochotę na coś kawowego, nawet już wyjęłam sobie przepis na tiramisu, po czym paczka biszkoptów okazała się paczką bezików więc moje plany musiały ulec modyfikacji. A, że ochota na kawowy deser nie mijała powstało coś takiego. Deser idealny. Jak dla mnie oczywiście bo uwielbiam bitą śmietanę. Bezy są wystarczająco słodkie więc zaoszczędziłam trochę na cukrze. Polecam:)
Jeżeli macie w planach zrobienie sylwestrowych przekąsek, na przykład w formie małych kanapek, na pewno będą jeszcze lepsze, gdy zrobicie je na własnym chlebie. A ten z bazylią idealnie sprawdzi się w połączeniu z pomidorami jako tradycyjna bruschetta.
Same ciasteczka to idealna baza pod wszelkie stempelki. Ponieważ ciastka zachowują swój kształt, możecie być spokojni o zrobione na nich wzorki. Jedynym minusem - choć to kwestia gustu - jest fakt, że są one lekko twardawe, ale kto ma zęby :), ten da radę tymi pysznymi, maślanymi i cudownie pachnącymi wanilią, słodkościami.