Łososiowe kluseczki w aromatycznym, rozgrzewającym bulionie


Idealna zupa na jesienno - zimowe chłody. Jest pyszna, znakomicie rozgrzewa i pięknie pachnie. Jest doskonała na przemarznięcie i przeziębienie. Krótko gotowane warzywa o właściwościach rozgrzewających z pewnością spełniają swoje zadanie :) Miseczka takiej zupy od razu stawia na nogi i poprawia humor. Kluseczki są aromatyczne bardzo sycące, o zdecydowanym, łososiowym smaku. Dodatek ziół sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej odżywcza i kolorowa. To taka mała bomba witaminowa :) Na koniec trochę o wspaniałych właściwościach łososia. Warto go jeść w każdej postaci, ponieważ mięso tej ryby jest przebogate w pełnowartościowe białka, witaminy (B12, B6, niacynę) i minerały (fosfor, magnez i selen). Jest również źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które pozwalają nam długo zachować sprawność fizyczna i umysłową. Są ważnym składnikiem komórek nerwowych (hamują np. rozwój choroby Alzheimera). Poza tym regulują poziom cholesterolu, zapobiegają zakrzepom i wylewom. Oddziałują także na leptynę (hormon związany z regulacją łaknienia), przez co mają dobroczynny wpływ na utrzymanie odpowiedniej wagi. Składniki:

Kluski:
pz tej porcji ciasta wyjdzie ok. 40 sztuk
100 gram wędzonego na zimno łososia norweskiego
1 jajko + 1 żółtko
ok. 200 ml mleka
1 łyżeczka miękkiego masła
ok. 350 ml mąki pszennej typu 500 (ok. 1 i 1/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki drobniutko posiekanego, zielonego pieprzu z zalewy
pół szklanki posiekanych ziół (natki pietruszki, koperku, kolendry lub bazylii)
duża szczypta soli

Bulion:
ok. 2 litrów wywaru warzywno - rybnego (może tez być z kurczaka)*
1 nieduża marchewka
kilka plasterków imbiru
1 duży ząbek czosnku
papryczka chilli (dowolna ilość)
2 - 3 dymki
olej sezamowy i sos sojowy do smaku
kilka gałązek świeżych ziół do dekoracji

Sposób przygotowania:
Do pojemnika malaksera wlać mleko, dodać jajko i żółtko, sól oraz posiekany, zielony pieprz. Krótko zblendować, a następnie dodać mąkę, masło i proszek do pieczenia. Blendować, aż do uzyskania gładkiego ciasta. W miarę potrzeby dodać mąkę lub dolać trochę mleka. Ciasto powinno być dość gęste (zdecydowanie gęściejsze niż na lane kluski). Dodać posiekane zioła oraz pokrojonego w malutką kosteczkę łososia i delikatnie wszystko wymieszać.
Ciasto przykryć i odstawić na kilka minut.

W międzyczasie przygotować bulion.
Wywar wlać do garnka o dużej średnicy. Marchew obrać i umyć, pokroić w cienkie, ukośne plasterki, a następnie w cieniutkie zapałki. Podobnie przygotować imbir. Czosnek obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Dymki również cienko posiekać, najlepiej ukośnie. Odkroić kawałek chilli, usunąć pestki i pokroić w maleńką kosteczkę.
Warzywa dodać do bulionu i podgrzewać wszystko pod przykryciem, na małym ogniu. Doprawić kilkoma kroplami oleju sezamowego i sosem sojowym.
Kiedy bulion zacznie wrzeć, można zacząć wrzucać kluski.
Zwykle robię to przy pomocy dwóch łyżek. Nabieram ok. pół łyżki ciasta, zanurzam (pionowo) łyżkę z ciastem w bulionie i używając drugiej łyżki, zdejmuję ciasto wprost do zupy. Dzięki temu kluski są foremne i okrąglejsze niż zwykłe, "kładzione" przy pomocy jednej łyżki.
Gotować ok. 1-2 min od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Jednak nie wolno ich spuścić z oczu, ponieważ są delikatne i mogłyby się rozpaść.
Podawać natychmiast, dekorując zupę świeżymi ziołami.

Kluski można też przygotować wcześniej. Należy je wtedy ugotować w osolonej wodzie i po ugotowaniu rozłożyć na płaskim talerzu, tak żeby się nie posklejały. Wystudzić, przykryć folią spozywczą i wstawic do lodówki.
Przed podaniem koniecznie podgrzać w bulionie, żeby nabrały smaku.

Smacznego :)
*Ja często kupuję całego łososia i filetuję go sama. Resztki, czyli głowę i kręgosłup (czasem skórę z częścią brzuszną) przeznaczam na bulion. Można je zamrozić i wraz z innymi resztkami przechowywać w zamrażarce, aż do momentu wykorzystania.


Przepis wędruje do akcji/konkursu na Durszlaku

Przepisy z tych kategorii

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami

Zupa tajska z kurczakiem i war…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa z pieczonych pomidorów
1

Zupa z pieczonych pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
1

Zupa grzybowa ze świeżych grzy…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pomidorowa ze świeżych pomidorów
2

Pomidorowa ze świeżych pomidor…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa z cukinii z parmezanem
3

Zupa z cukinii z parmezanem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Śledzie w jogurcie z korniszonami i koperkiem
2

Śledzie w jogurcie z korniszon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Mini wrapy z tortilli z łososiem
1

Mini wrapy z tortilli z łososi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Łosoś pod kołderką z orzeszków pini, natki pietruszki i mozzarelli
1

Łosoś pod kołderką z orzeszków…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Paluszki ziemniaczano-rybne z sosem kurkowym

Paluszki ziemniaczano-rybne z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kanapka ze śledziem
1

Kanapka ze śledziem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne