Brukselka z boczkiem

Podsmażony boczek i odrobina gałki muszkatołowej to chyba najbardziej klasyczny dodatek do brukselki – no, może poza zrumienioną na maśle bułką tartą :) Taką właśnie brukselkę z boczkiem podałam do norweskich burgerów drobiowych i dzięki temu ostatecznie przekonałam się, że brukselka jednak nadaje się do jedzenia i może smakować ;)

Zdjęcie - Brukselka z boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BRUKSELKA Z BOCZKIEM
(na 3 porcje)
500g brukselki,
75g wędzonego boczku,
1 łyżka masła,
gałka muszkatołowa,
sól i pieprz

Z brukselki usunąć zewnętrzne zwiędłe liście, a następnie umyć, osuszyć i wyciąć twardą podstawę. Wszystkie główki lekko naciąć od spodu na krzyż, dzięki czemu równomiernie się ugotują. W garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i wrzucić brukselkę. Gotować pod przykryciem ok. 12 minut. Odcedzić.
Wędzony boczek pokroić w dość drobną kostkę (lub paseczki) i posmażyć w garnku. Dodać masło i wrzucić brukselkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

(wg przepisu z magazynu „To jest pyszne” 4/2010)


Przepisy z tych kategorii

Pierogi z kurkami, czosnkiem i tymiankiem. Kurka latem wygrywa!

Pierogi z kurkami, czosnkiem i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurek

Polędwiczka wieprzowa w sosie…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Makaron z fasolką i pomidorami
3

Makaron z fasolką i pomidorami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zoodles z cukinii z sosem pomidorowym
3

Zoodles z cukinii z sosem pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Leczo z cukinią
2

Leczo z cukinią

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kritharaki - makaronowa sałatka grecka z sosem jogurtowym
3

Kritharaki - makaronowa sałatk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami

Pieczona kapusta z sosem pleśn…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kulki proteinowe
1

Kulki proteinowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości!

Serca karczochów zapiekane z p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chipsy z batata z awokado
1

Chipsy z batata z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką
2

Hummus z masłem orzechowym i w…

Tyna Tyna
In cooking we trust