Zamorskie śledzie
Śledzie i sałatki ze śledzi to nieodłączna część kolacji wigilijnej. Bardzo popularne są śledzie w śmietanie, z cebulką czy pod pierzynką. Ja proponuję wam nieco bardziej kolorową wersję z owocami cytrusowymi, w winie i z prażonymi orzechami. Dzięki winnej zalewie nabierają pięknej różowawej barwy, a owoce i nieco szczypiorku nadają orzeźwiający smak. Można je podać jak u mnie w całości, efektownie zwinięte w rulonik lub w postaci sałatki pokrojone na mniejsze kawałki.
Poziom trudności:
łatwe
Czas przygotowania:
cała noc moczenia śledzi + 30 minut przygotowania + około 1 godzina moczenia w zalewie
Składniki:
4 płaty śledziowe Matiasa
1 grapefruit
1 lemonka
1 pomarańcza
2 łyżki Oleju Kujawskiego
około 0,5 szklanki orzechów włoskich
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
pół pęczka świeżego szczypiorku
świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Śledzie płuczemy i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do lodówki na całą noc aby się dobrze namoczyły.
Następnego dnia obieramy pomarańczę i grapefruita tak, aby razem z grubą skórą usunąć też wierzchnie błonki. Z każdego kawałka wycinamy trójkąty miąższu, dzielimy ja na mniejsze kawałki, po czym z resztek owoców wyciskamy pozostały tam sok. Miąższ owoców zalewamy winem, dodajemy olej. Limonkę dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy na plastry. Dodajemy do pozostałych owoców.
Szczypiorek myjemy i drobno kroimy Dodajemy do mieszanki owocowo - winnej.
Orzechy włoskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - powinny w tym czasie lekko się zezłocić. Orzechy studzimy, przekładamy do czystej ściereczki i przez nią pocieramy je o siebie. Na ściereczce powinna zostać część skórek. Orzechy łamiemy na mniejsze kawałki.
Wymoczone matiasy przekładamy do zalewy owocowej i pozwalamy im się moczyć co najmniej godzinę przed podaniem.
Gotowe śledzie podajemy posypane uprażonymi orzechami i oprószone świeżo zmielonym pieprzem.