Penne all'Emiliana
Penne all'Emiliana to danie z włoskiego regionu Emilia-Romania, na które przepis znalazłam u Gina D'Acampo, w książce "Włoskie dania makaronowe". Muszę przyznać, że bardzo mi smakowało to proste połączenie składników. Rozmaryn i białe wino dobrze pasują do wieprzowiny, a groszek też jest tu idealnym dodatkiem. Polecam:)
Penne z wieprzowiną, rozmarynem i groszkiem
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 150g schabu
- 1 cebula
- 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz
- 60ml białego wina
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100ml ciepłej wody
- 80g rozmrożonego groszku
- 150g pełnoziarnistego penne
- świeżo starty parmezan
Rozgrzać oliwę i masło na patelni na średnim ogniu.
Smażyć pokrojoną w kostkę o boku 1cm wieprzowinę, aż mięso się zarumieni.
Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem i smażyć dalej przez minutę.
Wlać wino i gotować przez kolejną minutę, by alkohol odparował.
Dodać koncentrat i ciepłą wodę i gotować przez 30-40 minut, co pewien czas mieszając.
Dodać groszek, gotować przez 10 minut i zdjąć z ognia.
Ugotowany w międzyczasie makaron odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka.
Wlać do niego sos i mieszać na małym ogniu przez pół minuty.
Podawać posypany parmezanem.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal